közigazgatás: külföldön

Európai Parlament: A budapesti EITI is fennakadt a parlamenti szűrőn

Szerző: 2015. március 25.No Comments

„A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet 2013-as kiadásai is fennakadtak az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának szűrőjén. Az EITI-nek szeptemberig kell meggyőznie a képviselőket ahhoz, hogy megadják a mentesítést.

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet és négy uniós technológiai projekt 2013-as kiadásait sem voltak hajlandók hitelesíteni hétfőn az EP költségvetési ellenőrzési bizottságában.

Az EITI az EP közleménye szerint azért akadt fenn a mentesítési eljárás szűrőjén, mert a szakbizottság tagjait nem elégítette ki az ügynökség által a jóváhagyott projekteknek folyósított kifizetések ellenőrzése. A képviselők amiatt is kérdőre vonták az intézményt, hogy számos esetben közbeszerzési eljárás helyett meghívásos eljárás végén hirdetett győzteseket.

Ezért a költségvetési ellenőrzési bizottság elhalasztotta a mentesítés megadását. Az EITI-nek szeptemberig van lehetősége az újrázásra. A budapesti székhelyű ügynökséghez hasonlóan járt az EU által magáncégekkel aláírt hét partnerségi megállapodás közöl négy, mégpedig az Artemis, az bENIAC, az IMI és az ITER (a termonukleáris kísérleti reaktor).

A parlamenti grémium sorozatban ötödik alkalommal a miniszteri tanácsnak és az Európai Tanácsnak sem adta meg a mentesítést, mivel a két intézmény nem működött együtt megfelelő mértékben a képviselőkkel, megtagadva jó néhány adat és információ rendelkezésre bocsátását.

Az EP plenárisa várhatóan októberben dönt majd a most elhalasztott zárszámadásokról.”

Forrás:
A budapesti EITI is fennakadt a parlamenti szűrőn; BruxInfo; 2015. március 23.