Skip to main content
egészségügy

A kórházi beszállítók azt állítják, velük még nem tárgyaltak

Szerző: 2015. április 24.No Comments

„A kórházak teljes adósságállományát finanszírozza az állam. Erre kapott ígéretet az egészségügyi államtitkártól a Magyar Kórházszövetség elnöke – tudta meg az InfoRádió. A 60 milliárd forintos konszolidációs összeg ugyanis nem elég a már most csaknem 80 milliárd forintra rúgó intézményi adósság rendezésére. Velkey György szerint a 60 milliárd forintot heteken belül megkaphatják a kórházak.

A Kórházszövetség elnöke kifejtette: az idei évre vonatkozó, de a tavalyi költségvetési törvényben megjelent 60 milliárd forint – amivel kapcsolatban most a kormányhatározat született – átkerülhet a költségvetés központi részéből az egészségügy használatába. „Ezzel most tényleg megnyílik az adminisztratív lehetőség a kifizetésekre”.

Velkey György reméli, hogy egy nagyon rövid egyeztetési folyamat után eljut a pénz az intézményekhez és a beszállítókhoz.

„Számításaink szerint ugyanis már a 60 milliárd forintot meghaladó, körülbelül 75-78 milliárd forint lejárt tartozása van az intézményeknek” – hangsúlyozta a Kórházszövetség elnöke.

Hozzátette: „számításaink és várakozásaink szerint egy teljes adósságmentesítésre is van kilátás.”

Arra a kérésre, hogy az egyeztetéseket nem lehetett volna már februárban elkezdeni, Velkey György azt mondta: „most az a fontos, hogy minél hamarabb megtörténjenek a megbeszélések. Meggyőződésünk szerint ez nagyon rövid egyeztetéssel elvégezhető, akár úgy, hogy még a hónap folyamán, de az elkövetkező hetekben feltétlenül eljut a pénz az intézményekhez, illetve a beszállítókhoz”.

Az egészségügyi államtitkár az InfoRádióban azt közölte: a legnagyobb adóssággal rendelkező kórházak beszállítóival már megegyezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Zombor Gábor szerint, egy héten belül átutalja a Magyar Államkincstár az Emberi Erőforrások Minisztériumának a 60 milliárd forintos konszolidációs összeget és onnantól indulhat a kifizetés.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint ugyanakkor a kormányzati kommunikációval ellentétben a kórházi beszállítókkal még nem egyeztettek az intézményi adósságok rendezéséről. Rásky László felhívta a figyelmet arra, hogy nem mindegy, ki kapja majd a 60 milliárd forintos állami pénzt a konszolidációra; a kórházak vagy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

„Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az intézmények teljesítmény-arányosan kapták meg az összeget és aztán maguk dönthettek arról, hogy a fennálló szállítói tartozásállományból milyen arányban mit egyenlítenek ki. Mivel az eddigi pénzek kevésnek bizonyultak, általában az intézményvezetők válogattak.” Rásky László hozzátette: „a legutóbbi informális hírek arról szóltak, hogy most is valószínűleg az intézményekhez kerül a pénz. Ha ez valóban így lesz, fontosnak tartjuk, hogy komoly határozat szülessen egy OEP-utasítás formájában arról, hogy például a 30 napon túl lejárt adósságaikat kell a kórházaknak kifizetniük május 31-éig”.”

Forrás:
A kórházi beszállítók azt állítják, velük még nem tárgyaltak; InfoRádió; 2015. április 23.