Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartársadalomterületfejlesztés

Több mint 1200 milliárd forint jut település- és területfejlesztésre

Szerző: 2015. április 25.No Comments

„A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megyei fejlesztési területekre 850 milliárd forint, városfejlesztésre pedig 380 milliárd forint jut a 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára a 21. Urbanisztikai Konferencián pénteken Budapesten.

Turóczy László kifejtette: folytatódnak az infrastrukturális beruházások, ugyanakkor az operatív programok mindegyikében kiemelt jelentősége van a gazdaságfejlesztésnek, a Magyarország által felhasználható 21,5 milliárd euró kohéziós forrás több mint harmadát, 34,6 százalékát a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programokra (GINOP) fordítják.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium szakmai főtanácsadója előadásában részletezte a minisztérium által koordinált, egymilliárd forint támogatást kapott projektet, melyben olyan integrált településfejlesztési stratégiákat dolgoztak ki, amelyek kis- és középvárosokban (fővárosi kerületekben) hozzájárulnak a fenntartható településfejlesztéshez.

Hangsúlyozta, hogy a gazdasági, társadalmi és területi összetartást célzó kohéziós politika csupán egy eszköz a stratégia végrehajtásához, az önkormányzatoknak a tervezésben és a végrehajtásban is aktívan szerepet kell vállalniuk, a településfejlesztést nem szabad csak kipipálandó feladatnak tekinteni.

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) által rendezett konferencián többek között hazai és nemzetközi várostervezők, építészek és szakemberek a várostervezés – globális átrendeződés következtében kialakult – szerepéről, a társadalomban elfoglalt helyéről, valamint kihívásairól tartottak előadást, továbbá átadták a Hild-díjakat…”

Forrás:
Több mint 1200 milliárd forint jut település- és területfejlesztésre; Napi Gazdaság Online/MTI; 2015. április 24.