Skip to main content
energiagazdaságközigazgatás: magyartársadalom

Hogyan készítsük fel a településünket az éghajlatváltozásra? – Képzés a városi klímaadaptációról

Szerző: 2015. április 25.No Comments

„2015.05.15 – 2015.09.05

Hogyan alkalmazkodjunk a változó éghajlathoz a 21. században, hogyan alakítsuk városainkat, hogy az ott élők jobban bírják a szélsőséges időjárást? Képzésünkben a városi tervezési folyamatokat vizsgáljuk az éghajlatot is figyelembe vevő szempontok alapján, illetve hogy milyen építészeti megoldásokat alkalmazhatunk.

Megváltozott az időjárás: a tél már nem tél, a tavaszt és az őszt hiába keressük, mindennaposak az erős viharok, heves esőzések, nyári több hetes kánikula és a villámárvizek. A lakosság nagy része ma már városokban lakik, ahol az éghajlatváltozásra speciális ismeretekkel tudunk csak felkészülni, hiszen pl. a hősziget hatás és a szennyezett levegő miatt még erőteljesebbek a változások és egyszerre több embert érintenek. Az Energiaklub és a Szegedi Tudományegyetem városi alkalmazkodásról szóló kísérleti képzésén arra keressük a válaszokat, hogy hogyan alakítsuk településeinket a 21. században.

A képzést idén először kísérleti jelleggel indítjuk, ISO 17024 minőségbiztosítás alapján, hogy a tervező szakemberek képzésével segítsük a településeket a melegebb városi klímához és a megváltozott éghajlat hatásaihoz való alkalmazkodásban.

A képzés célja: olyan tervezési folyamat elsajátítása, ahol a városi klíma figyelembe vétele is előtérbe kerül.
Célcsoport: településfejlesztők, várostervezők, tájépítészek, építészek, kerttervezők vagy ezekkel rokon területeken tevékenykedő szakemberek
Létszám: a képzésben maximum 20 fő vehet részt
Óraszám: összesen 150 óra, 4×2 nap tantermi óra és tanulmányi kirándulás (Budapest vagy Szeged) közte pedig online oktatás

TEMATIKA és IDŐPONTOK
2015.05.15. Szeged
Városklíma tudományos alapjai, hőmérséklet, víz, szél, IPCC előrejelzések. Klímaváltozás a mindennapi munkában. (Gulyás Ágnes, Unger János, Szegedi Tudományegyetem)

2015.05.16. Szeged
Városklíma elemzések módszertana (mérések, elemzések, adatok, térképek). Tanulmányi kirándulás Szegeden (Gulyás Ágnes, Unger János, Szegedi Tudományegyetem)

2015.05. 17. – 06.25 E-learning tudományos alapok, online vizsga, városklíma elemzések gyakorlati feladat

2015.06.26. Budapest
Városklíma térkép elemzések bemutatása. Kisléptékű beavatkozások (hőség, erős esőzés, szél, minden szempont integrációja a városi tervezésbe) (Brassnyó László KnaufInsulation, Szkordilisz Flóra, BME)

2015.06.27. Budapest
Tanulmányi kirándulás Budapesten, kisléptékű beavatkozások bemutatása (zöldházak, köztér-felújítások, városi parkok és kertek)

2015.06.27. – 07.23.
Kisléptékű városi beavatkozások tervezési feladat

2015.07.24. Budapest
Kisléptékű városi beavatkozások bemutatása, tervezési szabályozások, költséghatékony tervezés (Szkordilisz Flóra BME, Kukucska Gergely BME)

2015.07.25. Budapest
Nagyléptékű megoldások, klímatérkép, szinergiák a tervezi folyamatokban (Báthoryné Nagy Ildikó, Corvinus Egyetem)

2015.07.26 – 09.03.
Nagyléptékű adaptációs megoldások tervezése modell területen

2015.09.04. Budapest
Modellterület tervének bemutatója, vizsga, kommunikációs stratégiák

2015.09.05. Budapest
Sokszereplős tervezési folyamatok a gyakorlatban

A képzés kidolgozásában résztvevő szervezetek: Ruhr-Universität Bochum (D), Town and Country Planning Association (UK), Akademie der Ruhr-Universität gGmbH (D), Wageningen Business School (NL), Energiaklub (HU), Technical University of Catalonia (ES)

A képzés a LIFE LONG LEARNING program támogatásával valósul meg.

A képzés főszponzora a KnaufInsulation.

Jelentkezés az alábbi linken.

További információkat a lohasz@energiaklub.hu címen lehet kérni. ”

Forrás:
Hogyan készítsük fel a településünket az éghajlatváltozásra? – Képzés a városi klímaadaptációról; Magyar Urbanisztikai Társaság