Skip to main content
gazdaságjogközigazgatási informatika

Földhivatali változások: „KCR” – mit jelentenek a tulajdoni lapokon olvasható új megjegyzések?

Szerző: 2015. április 26.No Comments

„A Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályától kapott tájékoztatás szerint 2015. január 1-jén bevezetésre került a Központi Címregiszter (KCR). Emiatt bizonyos tulajdoni lapokon az ingatlancím mezőben különböző, addig még nem használt megjegyzések kerültek központilag feltüntetésre. A KCR rendszer bevezetése óta a hatóság (vigyázat új név: „FÖLDHIVATALI FŐOSZTÁLY”!) több esetben kapott szóbeli megkeresést jogi képviselőktől, hogy mit is takarnak ezek az új megjegyzések, valamint milyen következmények kötődnek hozzájuk egy esetleges szerződéskötés kapcsán.

A félreértések és a félelmek tisztázása végett a Földhivatali Főosztály megküldte a TAKARNET rendszerben is elérhető tájékoztató pontos szövegét azzal, hogy a tulajdoni lapon olvasható új megjegyzések az ingatlanok forgalomképességét nem érintik.
 
A tájékoztató szövege a következő:
„Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy jogszabályváltozás következtében 2015. évtől a tulajdoni lapon szereplő cím az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény (továbbiakban: Inytv.) 25/A. § (4) bekezdése alapján a központi címregiszterből (KCR) történő automatikus adatátvétel útján válik az ingatlan-nyilvántartás részévé. A központi címregiszterből történő adatátvétel lefolytatásáig az Inytv. 95. § (3) bekezdése alapján a tulajdoni lapon a cím mellett a „felülvizsgálat alatt” megjegyzést, a KCR hatálya alatt álló címmel nem rendelkező ingatlanok esetében a „címképzés alatt” megjegyzést kell megjeleníteni. A megjegyzések a Fővárosi tulajdoni lapokon már láthatóak, a többi település esetében fokozatosan kerülnek bevezetésre.””

Forrás:
Budapesti Ügyvédi Kamara, Hírlevél alapján; 2015. április 22.