Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Másfél hónapon belül újraindulhatnak az uniós kifizetések

Szerző: 2015. április 25.No Comments

„A magyar pályázók korábbi trükközéseivel az Európai Bizottság ugyanúgy tisztában van, mint a magyar kormány. Az új pályázati rendszer azonban kiszűri a szabálytalanságokat, és akár már tavasszal ismét érkezhetnek az uniós pénzek – erről is beszélt a Kossuth Rádióban Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.

Másfél hónapon belül újraindulhatnak a múlt héten felfüggesztett uniós kifizetések – mondta a Kossuth Rádiónak Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. A Miniszterelnökség tisztségviselője hangsúlyozta, mintegy 150 milliárd forintról van szó, szemben a sajtóban megjelent 700 milliárddal.

A felfüggesztett támogatási kategóriákban 2007 és 2013 között a juttatások összege 708 milliárd forint, aminek a négyötödét már kifizették, a többi van még Brüsszelben. Utóbbira Magyarország már küldött számlákat, amelyeket az Európai Bizottság egészen addig nem fizet ki, míg a kormányzattal fennálló vita meg nem oldódik – mondta Csepreghy Nándor. A helyettes államtitkár szerint a vita arról szól, a korábbi pályázati rendszer alkalmas-e arra, hogy az eszközvásárlással járó projekteknél garantálja, a beszerzett termékek ára nem magasabb, mintha azokat pályázati forrás nélkül, a szabad piacon veszi meg valaki.

Az Európai Bizottság azt közölte, a tavaly szeptemberben 451 millió euró értékű magyarországi projekt finanszírozását szakította meg a 2007 és 2013 közötti időszak gazdaságfejlesztési operatív programjában, miután egy májusi ellenőrzés „súlyos, rendszerszintű gyengeségeket” tárt fel a projektek kiválasztásánál.

A felfüggesztés azután jött, hogy az Európai Bizottság szúrópróbaszerűen megvizsgált ötvenhárom fejlesztést, amelyek közül tizenkilencnél fogalmazott meg kifogásokat. Innovációs és az üzleti infrastruktúra fejlesztésére benyújtott pályázatokról van szó, többi között egészségügyi, mezőgazdasági és kereskedelmi cégeknél.

Csepreghy Nándor szerint 2010 előtt sajnálatos gyakorlat alakult ki, aminek utóélete most politikai síkon is megjelenik. Öt éve az Orbán- kormánynak két lehetősége volt: átalakítja úgy a pályázati rendszert, hogy az valóban gazdaságfejlesztési célokat szolgáljon, és nem hagyja felaprózni az uniós forrásokat vagy elfogadja a korábban lefektetett játékszabályokat, és egyetlen célt tűz maga elé, hogy a teljes keretet elhozza. Az új kormány által átvett költségvetés 2010-es állapota miatt a kabinetnek nem volt más választása, mint a második lehetőség.

A helyettes államtitkár szerint azonban most olyan új rendszert hoznak létre, amely megszünteti a kijáró emberek korszakát, valamint azt, hogy a szisztémát 2007-ben létrehozó szakemberek a piacról megvámolhatják az államot, a közös kasszát.

Csepreghy Nándor szerint az Európai Bizottság által kifogásolt gyakorlat oka részben a gazdasági válság jelentette kényszer, részben a pályázati rendszer volt. Mivel az önrészek nem álltak rendelkezésre a pályázók és a szállítók között megindult a trükközés. Ezt az Európai Bizottság is ugyanúgy tudja, mint a magyar kormány. A kérdés, hogy Magyarország fel tud-e építeni olyan rendszert, amely 2014 és 2020 között kiszűri a szabálytalanságokat. A kormányzat szerint a válasz igen, a tavaly óta élő új pályázati rendszer már kizárja, hogy hasonló kifogások felmerüljenek a bizottság részéről – tette hozzá a helyettes államtitkár.”

Forrás:
Másfél hónapon belül újraindulhatnak az uniós kifizetések; Híradó.hu/MTI; 2015. április 23.