Skip to main content
jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Péterfalvi: nem kegy gyakorlása a közérdekű adatközlés

Szerző: 2015. június 2.No Comments

„Szemléletváltásra volna szükség az állami és önkormányzati intézményekben a közérdekű adatok nyilvánosságának ügyében – mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Péterfalvi Attila hozzátette: maradéktalanul el kellene ültetni a szemléletben, hogy a fő szabály az adatok nyilvánossága és az a kivétel, amikor a nyilvánosság elől el lehet zárni egy adatot.

Bár már 20 éve hatályos az adatvédelemre és az információ-szabadságra vonatkozó szabályozás, amely alapvetően ez idő alatt nem változott, az érintett intézmények mégsem sajátították el megfelelően ezeket az előírásokat – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Talán az információ-szabadság oldaláról kevésbé dolgozták fel, tehát azt, hogy szükséges a közpénzek átláthatósága. A szemléletben kéne azt maradéktalanul elültetni, hogy a fő szabály a nyilvánosság és az a kivétel, mikor a nyilvánosság elől el lehet zárni egy adatot. Tehát nem kegy-gyakorlás az, ha valamit megmondunk, ha azt kötelező megmondani” – fogalmazott.

Péterfalvi Attila kitért arra is, hogy sokan talán vegzálásnak tekintik, ha sok közérdekű adatigénylés érkezik hivatalukhoz.

„Ezért lenne jó, ha határidőben mindazon adatok kikerülnének az internetre, amelyeknek eleve a nyilvánosságáról szól a jogszabály. De ha nem is szól jogszabály, már csak kényelmi okokból, hogy ne is érkezzen beadvány, mert elolvasható a honlapon” – mondta a hatóság elnöke.

Péterfalvi Attila azonban elismerte, hogy az adatvédelmi hatósághoz is érkezett már beadvány bizonyos közérdekű adatokért, mert azok – munkaszervezési okokból – nem szerepeltek a szervezet honlapján, ám ezeket nyilvánosságra hozták, amint tudták.”

Forrás:
Péterfalvi: nem kegy-gyakorlás a közérdekű adatközlés; InfoRádió; 2015. június 2.