Skip to main content
közigazgatás: magyar

Július elején határozza meg a kormány a következő három év feladatait

Szerző: 2015. június 6.No Comments

„Július elején – várhatóan 3-án – belső konferenciát tart a kormány, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss prognózisa és a minisztériumok munkaterve alapján meghatározza a következő három év feladatait – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette azt is, hogy konzultáció indul a közigazgatási rezsicsökkentésről, és új végrehajtási rendszer lesz szeptembertől.

A kormányzati munka értékelésével kapcsolatban kifejtette: az érintett tárcáknak június 30-ig kell akciótervet készíteniük arról, milyen teendőket látnak szükségesnek például az oktatásban, az egészségügyben, a bürokráciacsökkentésben, a versenyképesség javításában és az adóeljárásokban.

A július eleji rendkívüli kormánykonferenciára több intézményvezetőt is meghívnak, mások mellett Matolcsy György jegybankelnököt, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, Kovács Árpádot, a Költségvetési Tanács elnökét, Pálinkás Józsefet, a Nemzeti Fejlesztési, Kutatási és Innovációs Hivatal vezetőjét, Patyi Andrást, az Államreform Bizottság elnökét és Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövetet.

Le kell vonni az elmúlt öt év kormányzati tevékenységének tanulságát, és tartalmi menetrendre, új programra van szükség, hogy növelni lehessen az ország versenyképességét – mondta Lázár János.

A több mint kétórás sajtótájékoztatón bejelentette továbbá, hogy két hónapon át tartó konzultáció kezdődik az úgynevezett közigazgatási rezsicsökkentésről, azaz arról, hogy a közszolgáltatásokért fizetendő díjak közül melyek csökkenjenek, illetve szűnjenek meg.

Emlékeztetett: 2016-ban már 10 milliárd forinttal kevesebb bevételt terveznek a közigazgatási térítési díjak csökkentése, illetve megszüntetése miatt.

Arról, hogy mely díjak csökkenjenek, szűnjenek meg, június 5-től augusztus 6-ig tart konzultációt a kabinet. Véleményt mondani személyesen a járási hivatalokban vagy a kormányhivatalok honlapján lehet – tájékoztatott a miniszter, aki a kormány által mérsékelni javasolt díjak közül példaként említette a hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylésének költségét, az ellopott gépjármű forgalomból kivonásának díját és az ellopott igazolványok pótlásának összegét.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is bejelentette, hogy szeptembertől új végrehajtási rendszer lesz, amellyel azoknak kíván segíteni a kormány, akik nem tudják törleszteni hiteleiket. Szavai szerint a végrehajtás nem lehet méltánytalan, s az önkormányzatokkal közösen minden segítséget megadnak a veszélyeztetetteknek. Közölte azt is, hogy megújítják a Nemzeti Eszközkezelőt, mérlegelik a rendelkezésre álló források nagyságának megnövelését, hogy minél több lakást fel tudjon vásárolni a szervezet. A tárcavezető emellett jelezte: szeretnék, ha a családi csődvédelem minél hamarabb be tudná tölteni szerepét.

A Miniszterelnökség vezetője beszámolt keddi brüsszeli látogatásáról is, kiemelve: Brüsszel és Budapest egyaránt úgy látja, Magyarország nem fog forrást veszíteni a 2007-2013-as időszak pénzeiből.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Nemzet csütörtökön az ország brüsszeli állandó képviseletének átalakításáról cikkezett, Lázár János – akinek a felügyelete alá tartozik a szervezet – közölte: határozott változásokat tervez a képviseleten. Célul tűzte, hogy Magyarország állandó képviselete legalább olyan jó legyen, mint a térségbeli versenytársaké.

A képviseletet vezető Györkös Péter nagykövet távozásáról szóló értesüléseket a miniszter ugyanakkor nem kívánta kommentálta. Úgy fogalmazott: Györkös Péter kiváló diplomata, a következő időszakban is szüksége van rá a magyar államnak…”

Forrás:
Július elején határozza meg a kormány a következő három év feladatait; Miniszterelnökség; 2015. június 4.