gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyartechnikatudomány

Financial Times: Magyarország újfajta EU-támogatást kap

Szerző: 2015. június 6.No Comments

„Mellékletben foglalkozott pénteken a feltörekvő kelet-közép-európai gazdaságok helyzetével a Financial Times, amiben külön cikket szenteltek annak, hogy Magyarország az elsők között veszi igénybe az unió úgynevezett politikatámogató eszközét [Szakpolitika Támogatási Eszköz. Szerk.].

Ezt a támogatási formát (policy support facility – PSF) az Európai Bizottság annak érdekében dolgozta ki, hogy a tagországok javíthassák teljesítményüket a kutatás és az innováció területén.

A lap idézi Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerint a magyarok mindent másként csinálnak, mindig új megoldásokat keresnek, ami innovációk születéséhez vezet.

Megjegyzi ugyanakkor a lap, hogy Brüsszel innovációs eredménytáblája szerint Magyarország úgynevezett mérsékelten teljesítő ország ezen a téren. Az újság budapesti tudósítója által jegyzett írás hozzáteszi, hogy az innovációra fordítható uniós támogatások nagy részét a nyugati tagállamok kapják.

Magyarország azt kérte a PSF-en keresztül, hogy szakértők világítsák át az innováció finanszírozási rendszerét. A tudósítás Pálinkás Józsefet, a Nemzeti Fejlesztési, Kutatási és Innovációs Hivatal [Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Szerk.] vezetőjét is megszólaltatja, aki azt szeretné, hogy bezáruljon a rés a kutatási szektor és a piac, a gazdaság között, hogy a kutatási eredmények hatékonyabban jussanak el az ipari és a szolgáltató szektorhoz.

A lap kitér arra, hogy a magyarországi kutatóintézetek jó helyzetben vannak, hogy kapcsolatot építsenek az iparral, mivel a Mercedes és az Audi autógyár, valamint a Richter Gedeon gyógyszergyár is szorosan együttműködik velük. Kihívásként értékeli ugyanakkor a lap, hogy 2009 óta a gazdasági kibocsátás 0,46 százalékáról 0,41 százalékára csökkent a felsőoktatásra és a kutatásokra költött állami pénz, ami elmarad az EU átlagától.

A lap világossá teszi, hogy az uniós tanácsadók javaslatait nem kötelező megfogadni, ám ezen országoknak létfontosságú, hogy átvegyék az úgynevezett bevált módszereket, hogy több pénzhez jussanak az EU 80 milliárd eurós innovációs büdzséjéből, és ehhez a stratégiákon túl új adminisztratív kapacitások kiépítésére is szükség lenne.”

Forrás:
Financial Times: Magyarország újfajta EU-támogatást kap; HVG.hu/MTI; 2015. június 5.
EU teams help countries rethink research and innovation; Andrew Byrne; The Financial Times; 2015. június 5.
Answer given by Mr Moedas on behalf of the Commission; Carlos Moedas; Európai Parlament; 2015. június 3.
Lásd korábbi cikkünket: A Bizottság segíti a Tagállamokat kutatási és innovációs rendszereik megújításában (Szakpolitika Támogatási Eszköz)