egészségügyközigazgatási informatika

Hatalmas egészségügyi adattárházat építenek

Szerző: 2015. július 22.No Comments

„A betegek érdekei mentén működő egészségügy megvalósítását szolgálja az az egészségügyi adattárház, amelyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) alakít ki októberig az Európai Unió segítségével – közölte a központ főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: az EU a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében csaknem egymilliárd forinttal támogatja a Pulzus fantázianevű Országos egészségmonitorozási és kapacitástérkép, adatbázis- és alkalmazásfejlesztés projekt megvalósítását.

Az ÁEEK vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar egészségügyben ma nem betegigények mentén, hanem az intézmények érdekei szerint történik a betegellátás, vagyis a rendszert meg kell változtatni.

Ehhez a változtatáshoz szolgáltat adatokat, tényeket a Pulzus projekt, ugyanis a kapacitások igazításához döntési helyzetbe kell kerülnie az intézményrendszert működtető ÁEEK-nak – tette hozzá.

Ugyanakkor a rendszer arra is alkalmas, hogy mérhetővé váljon a döntések hatása és hosszú távon fenntartható ellátórendszer jöjjön létre – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Egységesítik az adatokat
Magyar Gábor, a projekt szakmai vezetője úgy foglalta össze a rendszer lényegét, hogy a Pulzus adatokat gyűjt be és információkat bocsát ki.

A többi között az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól, a Központi Statisztikai Hivataltól és az egészségügyi intézményektől származó adatokat egységesítik, tisztítják és rendezik a szakmai, politikai, döntéshozók, illetve a nagyközönség számára is.

Ehhez két nagy kapacitású szervert vásároltak, amelyek az elmúlt másfél évtized egészségügyi adatait tárolják majd – ismertette a szakmai vezető.

Magyar Gábor kitért arra, hogy az egyetemek, a kutatók is haszonélvezőivé válhatnak a Pulzus projekt megvalósításának.”

Forrás:
Egészségügyi adattárházat építenek; mno.hu/MTI; 2015. július 22.
Pulzus; Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK)
Országos egészségmonitorozási és kapacitástérkép adatbázis- és alkalmazásfejlesztés; Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK)
TÁMOP – 6.2.3./12/1 Országos egészségmonitorozási és kapacitástérkép adatbázis- és alkalmazásfejlesztés; Széchenyi 2020