Skip to main content
egészségügyközigazgatási informatika

A Dán Háziorvosi Adatbázis eltörlése

Szerző: 2015. július 25.No Comments

„A Dán Háziorvosi Adatbázis a Dán Régiók és a dán Háziorvosi Szervezet 2006-os megállapodásán alapszik. Az adatbázishoz az adatgyűjtést a DAK-E szervezi. Az adatokat részben a háziorvosi betegrekordokból nyeri, részben négy diagnózisra a háziorvostól külön gyűjti. A DAMD adatbázis legfőbb célja, hogy támogassa a háziorvosi ellátás minőségének fejlesztését, valamint, hogy biztosítsa az adatokat a háziorvosi ellátással kapcsolatos további kutatások számára.

A Dán Háziorvosi Adatbázis (DAMD) a dán Háziorvosi Szervezet és a Dán Régiók 2006-ban kötött megállapodásán alapszik. Az adatgyűjtést a 2003-ban létrehozott DAK-E (Danish Quality Unit of General Practice; a Dán Háziorvosi Ellátás Minőségéért Felelős Egység) szervezi. A DAK-E irányítását a Dán Háziorvosok Szervezete, a Dán Régiók és a Háziorvosok Kollégiuma együttesen látják el, finanszírozását pedig a Háziorvosi Alapítvány biztosítja, amely a háziorvosok szerződésein keresztül kap forrásokat.
A DAK-E 2007-ben kapott engedélyt a Dán Egészségügyi és Gyógyszerészeti Hatóságtól arra, hogy adatokat gyűjtsön a DAMD számára négy diagnózisra vonatkozóan (szívelégtelenség, krónikus obstruktív tüdőbetegség, diabétesz és depresszió). A DAK-E az adatgyűjtését több adatra, valamint az összes, háziorvosi ellátásban kezelt betegre kiterjesztette.
A DAMD számára a kulcsfontosságú adatokat a háziorvosi elektronikus betegrekord rendszerből (EHR) nyerik. A legtöbb adatot automatikusan az úgynevezett Sentinel Adatrögzítési informatikai program segítségével gyűjtik össze. Az adatok között megtalálhatóak gyógyszerfelírások, a dán NHS folyósítási (finanszírozási) kódjai, laboratóriumi eredmények és a Nemzetközi Alapellátási Diagnózisok Osztályzásának (ICPC) adatai is. A háziorvosok ezen kívül a konzultáció során egy felugró ablakban töltik ki a krónikus betegségekre, vagy egy speciális kutatási projektnek megfelelően kialakított adatokat. Minden adatot a beteg személyazonosítójához és a konzultáció időpontjához kapcsolnak, és az adatbázisban tárolnak.

2014 őszén kétségek merültek fel a DAK-E jogosultságáról a háziorvosi informatikai rendszereken keresztül, a DAMD részére történő adatgyűjtést illetően. Néhány háziorvos is aggodalmának adott hangot, hogy ez a fajta adatgyűjtés veszélyeztetheti az orvos-beteg bizalmon alapuló kapcsolatát, valamint, hogy a régiók számára lehetőséget biztosít a klinikai gyakorlat kontrolljára. Ezt követően a Nemzeti e-Egészségügyi Tanács (NSI) kivizsgálta a szélesebb körű adatgyűjtés jogi alapját. 2014 novemberében ez alapján kijelentették, hogy a széles körű adatgyűjtésre nincs engedély, ezért meg kell szüntetni ezt a tevékenységet. A kutatási és minőségfejlesztési célokra szánt magas minőségű adatok nyilvánvaló elvesztése ellenére, a Dán Adatvédelmi Ügynökség az Észak-Dániai Régióval együtt úgy döntött, hogy a 2005-ös Egészségügyi Törvény szerint nincs legális alapja az adatgyűjtésnek, ezért az adatbázist törölni kell. Az adatbázis eltörlését gyakorlati problémák miatt még halasztják. ”

Forrás:
A Dán Háziorvosi Adatbázis eltörlése; HealtOnline ; 2015. július 9.