egészségügyjogközigazgatási informatika

Digitalizálni csak pontosan, szépen…

Szerző: 2015. július 25.No Comments

„Egészségügyi dokumentáció digitális archiválásáról szóló módszertani útmutatót készített a betegjogi központ (OBDK), hogy segítse az egységes gyakorlat kialakítását.

A szolgáltatók az egészségügyi dokumentációt főszabályként 30 évig, a zárójelentéseket 50 évig, a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételeket 10 évig, az arról készült leleteket pedig szintén 30 évig kötelesek megőrizni – emlékeztetnek az OBDK közleményében.

A halmozódó iratanyag hosszú távú tárolását segítheti a digitalizálás. Az OBDK útmutatója – amely letölthető az obdk.hu-ról – összefoglalja a tárgyhoz kapcsolódó legfontosabb jogszabályi rendelkezéseket és segítséget nyújt a digitális adatkezelési rendszer kialakításához, illetve az egészségügyi dokumentumok ilyen formában történő tárolásához.”

Forrás:
Digitalizálni csak pontosan, szépen…; Medical Online; 2015. július 24.
Módszertani útmutató az egészségügyi dokumentáció archiválásáról és az egészségügyi dokumentumok digitális formában történő megőrzésének szabályairól; Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (pdf)