Skip to main content
gazdaságtechnikatudomány

Megjelent három kutatás-fejlesztési pályázati kiírás

Szerző: 2015. augusztus 28.augusztus 31st, 2015No Comments

„A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kiemelt célja a hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének növelése. A 3 pályázati felhívás a vállalati K+F+I tevékenység intenzitásának növelését ösztönzi, összesen 71 milliárd forint értékben.

A „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című felhíváson mikro-, kis-, és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok 50 milliárd forintos keretösszegig nyújthatnak be pályázatot. A jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusai kifejlesztésének megvalósítására minimum 50 millió Ft – maximum 1 milliárd Ft közötti vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A felhívás keretében elszámolható a fejlesztéshez szükséges ipari kutatás, kísérleti fejlesztés, innovációs tevékenységek, a kapcsolódó bér költségek és eszközbeszerzés és a piaci megjelenés. A pályázónak lehetősége nyílik az elképzelését önállóan, illetve egy vagy több vállalattal (legfeljebb 2 partnerrel) közösen megvalósítani – ismertette Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. A felhívásra szeptember 30-tól adhatják be a pályázók konkrét elképzeléseiket.

Az „Iparjog” című felhíváson 1 milliárd forintos keretösszegig mikro-, kis- és középvállalkozások, költségvetési szervek, non-profit gazdasági társaságok minimum 1 millió Ft és maximum 6 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el.

A felhívás célja a szellemi alkotások hazai, és/vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló újdonságkutatási, oltalomszerzési és oltalom-fenntartási, valamint a szellemi vagyon értékelés és audit tevékenységek támogatása. A tervezett iparjogvédelmi tevékenység eredményeként nő a benyújtott hazai, valamint a külföldi iparjogvédelmi bejelentések és a megadott oltalmak száma, amely előmozdítja a magyar szellemi alkotások hasznosulásának sikerességét – hangsúlyozta Rákossy Balázs.

A szellemitulajdon-védelem eszköztárának tudatos, minél szélesebb körű alkalmazása biztosíthatja a hazai vállalkozások és kutatóintézetek piaci érvényesülését és K+F+I tevékenységre fordított forrásainak megtérülését. A pályázók szeptember 24-től nyújthatják be elképzeléseiket.

A „Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” című felhívás célja a hazai kutatási infrastruktúra nemzetközi versenyképességének erősítése, a kutatás hatékonyságának növelése, valamint a kutatói hálózatosodás ösztönzése.

A 20 milliárd forintos keretösszegre támogatási kérelmet nyújthatnak be költségvetési szervek, azok jogi személyiséggel rendelkező intézményei (amennyiben kutatóhelynek minősülnek), egyházi tulajdonú felsőoktatási intézmények, állami többségi tulajdonú non-profit gazdasági társaságok, akik 50 millió és 1 milliárd Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

Az konstrukció keretében kizárólag olyan kutatási eszköz, illetve infrastruktúra-beszerzés, építés vagy korszerűsítés támogatható, amely nemzetközi kutatási infrastruktúrákban való magyar részvételt, illetve azokhoz való csatlakozást tesz lehetővé, valamint hozzájárul a Horizont 2020 program keretében támogatott programokhoz. Ennek révén erősíthető a különböző nemzetközi kutatói hálózatokban való sikeres magyar részvétel és pozíció, különös tekintettel a H2020 különböző kezdeményezéseiben és programjaiban való hazai részvétel növelésére – húzta alá az államtitkár. A pályázati felhívásra október 15-től lehet benyújtani a támogatási igényeket.”

Forrás:
Megjelent három kutatás-fejlesztési pályázati kiírás; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. augusztus 26.
Megjelent a vállalatok K+F+I tevékenységét támogató felhívás (GINOP-2.1.1-15 – Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása); Széchenyi 2020; 2015. augusztus 25.
Megjelent az Iparjog című felhívás (GINOP-2.1.3-15 – Iparjog); Széchenyi 2020; 2015. augusztus 25.
Megjelent a kutatási infrastruktúra megerősítését támogató felhívás (GINOP-2.3.3-15 – Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás); Széchenyi 2020; 2015. augusztus 25.