Skip to main content
gazdaság

Kihívót kap a Magyar Posta: megkezdte működését a City Mail Hungary Kft.

Szerző: 2015. szeptember 9.No Comments

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) június 5-én jóváhagyta a City Mail Hungary Kft. engedélykérelmét az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatások nyújtására, mert a cég megfelelt valamennyi jogszabályi követelménynek. A szolgáltató szeptember 1-jén kezdte meg e tárgyú tényleges szolgáltatási tevékenységét Budapesten.

Az NMHH június 5-én engedélyezte a szolgáltatónak, hogy Budapest közigazgatási határain belül – a City Mail Kft. kérelmében megjelölt területen – a 2 kg alatti levélküldemények vonatkozásában engedélyhez kötött postai szolgáltatási tevékenységet is végezzen, az eddigi bejelentés alapján végezhető postai szolgáltatási tevékenységeinek (futárposta-szolgáltatás, expressz postai szolgáltatás, egyéb postai, futárpostai tevékenység) ellátása mellett. A szolgáltató szeptember 1-én kezdte meg tényleges szolgáltatási tevékenységét, amelyet írásban bejelentett a hatóságnak.
A szolgáltató egyedi szerződéskötés alapján olyan gazdálkodó szervezet számára vállalja a közönséges levélküldemények felvételét, továbbítását és a címzettek számára a kézbesítését, amely éves szinten legalább 20.000 db levélküldemény feladását rendeli meg. Ez alapján a nem könyvelt küldeményeket nagy tömegben feladó szervezetek (pl.: bankok, közüzemi szolgáltatók) leveleit a jövőben nem csak a Magyar Posta Zrt.-én, hanem az engedély alapján működő City Mail kézbesítőjén keresztül is megkaphatják a fogyasztók.

A City Mail Hungary Kft. azután nyújtott be a hatósághoz újabb engedélykérelmet májusban, miután az NMHH a szolgáltató korábbi kérelmét áprilisban elutasította, mivel a szolgáltatás feltételei – ÁSZF-jei, eszköz- és tárgyi feltétek – akkor még nem voltak biztosítottak. Az újabb szolgáltatói engedélykérelmet az NMHH pozitívan bírálta el, mert a szolgáltató pótolta korábbi hiányosságokat, és így megfelel a törvény által előírt összetett követelményeknek.

Mi az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő szolgáltatás?
A jogszabály értelmében három típusú postai szolgáltatás létezik: 1. az egyetemes postai szolgáltatás (ezt a szolgáltatást földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül minden felhasználó számára köteles nyújtani az ország egész területén a szolgáltató); 2. egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatás (itt pályázhatnak a Postát kihívó vállalkozások például a levelek postaládába történő kézbesítése területén); 3. egyetemes postai szolgáltatást nem helyettesítő postai szolgáltatás (például futárposta-szolgáltatás, expressz postai szolgáltatás, nemzetközi EMS-szolgáltatás). Egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő szolgáltatásnak, az olyan postai szolgáltatásnak minősül, amely nem tartozik a nem egyetemes szolgáltatások (futárposta, expressz szolgáltatás, nemzetközi EMS szolgáltatás és jelentős hozzáadott értéket képviselő speciális többletszolgáltatások közül legalább egyet magába foglaló postai szolgáltatás) közé, és a postai szolgáltató nem az egyetemes postai szolgáltatási kötelezettség alapján nyújtja.

Az ügyfelek védelmében szigorúak a feltételek
A postai szolgáltatásokról szóló 2012. évi CLIX. törvény (posta törvény) kimondja, hogy postai szolgáltatást kizárólag az a gazdálkodó szervezet nyújthat, amely szerepel az NMHH postai szolgáltatókról vezetett nyilvántartásában. Ehhez pedig meg kell felelni a jogszabályi feltételeknek, amelyek az átlátható működésre vonatkoznak és a szolgáltatás biztonságát garantálják. A posta törvényben foglalt, az egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatási piacra történő belépési korlátot nagyon magasra helyezték a törvényhozók, amelynek ellátásbiztonsági és fogyasztóvédelmi okai vannak. Az alapvető postai szolgáltatásokkal szemben elvárható, hogy az egész ország területén a fogyasztók azonos feltételek mellett tudják igénybe venni.[NMHH]”

——

„Második nekifutásra megkapta a postapiaci megjelenésre vonatkozó engedélyt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól a dubaji hátterű City Mail Hungary Kft. A döntés értelmében a Magyar Posta ott kaphat versenytársat a legfeljebb 50 grammos küldemények kézbesítésében, ahol a legjobban fáj – azaz a komoly üzleti hasznot hozó nagy városokban. Az állami cég egyetemes szolgáltatóként ugyanakkor a későbbiekben is köteles lesz ellátni a levélkézbesítést a piaci szempontból nem vonzó kisebb településeken.

Két évvel a magyar postai szolgáltatást szabályozó törvények uniós jogharmonizációja – azaz a piac liberalizációja – után kihívója akadhat a Magyar Postának: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lapunk megkeresésére közölte, hogy kiadták az „egyetemes helyettesítő szolgáltatás nyújtására” vonatkozó engedélyt a City Mail Hungary Kft. nevű társaságnak. A döntés értelmében csak a cégen múlik, hogy mikor jelenik meg a fogyasztók előtt, ami egyszersmind komoly érvágást jelenthet a bő harmincezer embert foglalkoztató állami postának.

Hazánk 2013. január elsejével léptette hatályba az új postatörvényt, amely összhangban az európai uniós előírásokkal immár nemcsak a nagyobb küldemények piacán engedi egyéb szolgáltató megjelenését, hanem a legfeljebb ötvengrammos levélküldemények szállításánál, kézbesítésénél is. Ez ugyanakkor igen jelentős veszélyt jelent a Magyar Postára nézve. Egy új belépő elméletileg megteheti ugyanis, hogy „mazsolázzon” a hazai piacon, és csak a nagy nyereséggel kecsegtető térségekben – a fővárosban és az agglomerációban, esetleg a megyeszékhelyeken – jelenjen meg. Ezek a régiók nemcsak a nagy lakosságszám és az aránylag kicsi terület miatt jelentenek nagy üzletet, hanem azért is, mert a különböző távközlési vagy közüzemi szolgáltatók központjai is itt találhatók. Ezen társaságok számlalevelei havonta több millió küldeményt jelentenek. Az állami posta mint egyetemes szolgáltató ugyanakkor köteles fenntartani a napi szintű küldeménykézbesítést a kisebb városokban, falvakban is. Azaz ha egy új versenytárs lefölözi a küldeménypiacot, úgy a kieső hasznot kizárásos alapon adóforintokból kell pótolni.

A City Mail Hungary már egy ideje próbálkozik az NMHH-nál az engedélyek megszerzésével. A társaság kérelmét idén áprilisban elutasította a hatóság, mivel az több kritériumnak nem felelt meg: hiányoztak a megbízható – Budapest teljes közigazgatási területén kézbesítést ellátó – teljesítőképességéhez szükséges feltételek, a szolgáltatás tárgyi feltételei és az általános szerződési feltételek sem voltak összhangban a jogszabályi rendelkezésekkel.

A City Mailről egyébiránt nem sokat tudni: a társaság weboldalán olvasható adatok szerint az anyacéget 2008-ban alapították Dubajban, a hazai leányt pedig 2011-ben jegyezték be. Több vállalati ügyféllel – OTP, Samsung, Coca-Cola, Danone, Nokia, Hyatt, Digi – rendelkezik, szolgáltatásaik között pedig megtalálható a postafiók biztosítása, a direkt posta, illetve dokumentumok, küldemények intézményen belüli, telephelyek közötti szállítása. (Még 2014-ben a Digi megbízásából a társaság küldeményeket kézbesített, a tevékenységet azonban az NMHH határozata alapján fel kellett függesztenie, mivel ez egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő tevékenységnek minősül.)

A Portfolió.hu-n korábban megjelent összeállítás szerint a magyar leánycég két belföldi magánszemély, Sebők Sándor és Kanta László, egy külföldi társaság, a Dr. Max Iann Invest Gmbh, két magyar cég, a NET54 Kft. és az ADC Investment Kft, valamint a Dr. Szatmári Sándor Ügyvédi Iroda tulajdonában áll. A City Mail hazánkon kívül Szerbiában, Oroszországban, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben van jelen. A Céginfo adatai szerint a társaság márciusban adóhivatali végrehajtás alatt állt. A City Mailt lapzártánkig nem sikerült elérni. Amint bármit megtudunk céljaikról, a piaci megjelenés időpontjáról, valamint a szükséges munkaerő és infrastruktúra biztosításáról, közöljük…[Magyar Nemzet]”

Forrás:
Megkezdte működését a City Mail Hungary Kft.; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH); 2015. szeptember 9.
Kihívót kap a Magyar Posta; Bodacz Péter; Magyar Nemzet; 2015. szeptember 8.