Skip to main content
Internetszakirodalomtávközlés

Nem állunk jól az internetelérések elterjesztésében

Szerző: 2015. szeptember 27.szeptember 28th, 2015No Comments

„Nem állunk jól az internetelérések elterjesztésében – derül ki az ENSZ-hez köthető Szélessáv Bizottság friss jelentéséből. A világ, mint annyi más területen, a netes hozzáférés szempontjából is erősen polarizált.

Messze még a 60 százalék
Idén év végére várhatóan 3,2 milliárd embernek lesz a Földön lehetősége arra, hogy rendszeresen használja az internetet. Ez az adat egyfelől pozitív, hiszen 2014 végén még csak 2,9 milliárdos volt ez a tábor. Másrészt viszont ez még mindig azt jelenti, hogy a világ nagyobb fele, egészen pontosan 57 százaléka el van vágva a modern kor egyik, ha nem a legmeghatározóbb csatornájától.

A jelentést jegyző Szélessáv Bizottságot az UNESCO és a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU), az ENSZ egyik szakosodott ügynöksége alapította 2010-ben azzal a szándékkal, hogy a digitális fejlődést világszinten segítsék. A friss adatok szerint a mérföldkőként kitűzött 4 milliárd internetező nem lesz elérhető 2020-ig.

Bár a világháló fokozatosan terjeszti ki csápjait, a növekedés üteme láthatóan lassul. 2012-ig kétszámjegyű volt a rendszeresen netező kör éves bővülése, ám tavaly ez 8,6 százalékra, idén pedig várhatóan 8,1 százalékra lassul. És ha így folytatódik tovább, akkor az ENSZ-nél szintén célkitűzésként emlegetett 60 százalékos arány (azaz hogy 10 emberből 6-nak legyen internete) elérése egyre messzebbi időpontra tolódhat ki.

Szegény országok, még szegényebb nők
Természetesen területi és demográfiai bontásban óriási különbségek mutatkoznak a fenti átlagolt adatokhoz képest. A világ fejlettebb részén kis túlzással mára már csak az nem internetezik, aki nem is akar. Ehhez képest a Föld 48 legszegényebb országában a lakosság 90 százalékának esélye sincs a világháló lehetőségeit kihasználni.

Ráadásul ezekben a fejletlen régiókban még komolyabb eltérések mutatkoznak a nemek szerinti csoportosításkor. Az elmaradottabb országokban a nők átlagosan 25 százalékpont hátrányban vannak a férfiakkal szemben az internetelérés arányait nézve. Sőt, az eltérés akár 50 pontos különbséget is képes mutatni egy sor afrikai országban.

Szintén nem éppen a felzárkózást segíti, hogy pontosan ezek azok a régiók, ahol olyan különleges nyelvek és nyelvjárások vannak használatban, amelyek alig vagy leginkább semennyire nincsenek jelen az interneten. A tanulmány szerint a világon jelenleg létező nagyjából 7100 nyelv közül mindössze 5 százalék adja a világháló teljes tartalmát.[Bitport]”

———

„A világ lakóinak többsége még ma sem fér hozzá az internethez az ENSZ legújabb jelentése szerint.

Az ENSZ széles sávú fejlesztésekkel foglalkozó bizottsága (Broadband Commission) tegnap tette közzé azt a jelentését (State of Broadband), melyben a világ lakóinak internet-hozzáférését mérték fel.

Az adatok szerint még milliárdok nem férnek hozzá a világhálóhoz a Földön,a népesség 57 százaléka. A fejlődő országokban csak a lakosok 35 százaléka számára elérhető ez a kommunikációs forma, és különösen súlyos a helyzet a 48 legszegényebb országban, ahol az ott élők 90 százalékának esélye sincs az internet használatára.

A jelentést a New York-i ENSZ-csúcstalálkozóra készítették el, ahol a tervek szerint a jelen lévő vezetők el fogják fogadni a hosszú távú fejlesztési terveket tartalmazó, a fenntartható fejlődési célokat összefoglaló 2030 Agenda iránymutatást, mely különösen hangsúlyosan kezeli az információtechnológiai fejlesztéseket.

A felmérés szerint az internet-ellátottság szempontjából legfejlettebb állam Dél-Korea (98,5 százalék), őket Katar (98 százalék) és Szaúd-Arábia (94 százalék) követi – a tíz élen járó állam mind Ázsiában vagy a Közel-Keleten található. A legrosszabb a helyzet Guineában, Szomáliában, Burundiban és Eritreában, ezeken a helyeken a lakosság kevesebb mint 2 százaléka internetezhet.

Magyarország a kábeles széles sávú ellátottságban a 27,3 százalékos előfizetői aránnyal a 32. helyet foglalja el. A mobilos széles sávban már sokkal rosszabb a helyzet, itt a 34 százaléknyi előfizető csak a 88. helyre elegendő. Az internethasználók aránya 76,1 százalék, ezzel a 35. helyen állunk.[IT café]”

Forrás:
Nem állunk jól az internetelérések elterjesztésében; A fél világnak nincs nete; Bitport; 2015. szeptember 22.
Magyarország hátul kullog a mobil széles sávban; Dajkó Pál; IT café; 2015. szeptember 22.
The State of Broadband 2015 : Broadband as a Foundation for Sustainable Development; UN Broadband Commission