Skip to main content
közigazgatási informatika

Megvalósult a Nemzeti Egységes Kártyarendszer

Szerző: 2015. szeptember 30.november 23rd, 2015No Comments

„Lezárult az „Oktatási és kormánytisztviselői funkciókat támogató kártyarendszer kiépítése” elnevezésű kiemelt projekt, amelynek keretein belül megvalósult a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK). A fejlesztés során kialakított új rendszer egyetlen kártyához több funkció (diákigazolvány, közlekedési kártya, stb.) hozzárendelését teszi lehetővé. „Ez azt jelenti – mondta Nagy Lajos, a KEKKH elnökhelyettese-, hogy az „egy kártya, egy alkalmazást” felváltja egy új, felhasználóbarát kártyarendszer, amelyben az eddigi különböző elektronikus kártyával igénybe vehető alkalmazások egyetlen kártyára integrálhatóak.” A Nemzeti Egységes Kártyarendszer további előnye, hogy az szolgáltatások köre folyamatosan bővíthető anélkül, hogy új kártyát kellene igényelni.

A gazdasági szereplők által nyújtott szolgáltatások és kedvezmények körének bővülése következtében egyre több kártyával rendelkeznek az állampolgárok, ezért mindinkább általános tendencia, hogy a polgárok az egyes gazdasági, állami vagy önkormányzati szolgáltatásokat elektronikus kártyák segítségével, informatikai rendszerek útján veszik igénybe. A NEK célja, hogy az egyes elektronikuskártya-kibocsátók és – elfogadók (pl.: állam, önkormányzatok, közlekedési vállalatok, egyéb szolgáltatók és gazdasági szereplők) szabványosított kártyatechnológia alkalmazásával, magas fokú biztonságot nyújtó gyártási és működési rendszerben, valamint központilag kezelt és hitelesített (közhiteles) megszemélyesítő adatok felhasználásával létrehozott elektronikus kártyák alapján nyújtsák szolgáltatásaikat.

A NEK keretében elsődleges – fizikailag is létező –, valamint ún. másodlagos, azaz kézzel nem fogható, hanem valamely elsődleges kártyához elektronikusan hozzárendelt (~virtuális) kártya kibocsátására van lehetőség. A másodlagos kártya teszi lehetővé azt, hogy – ha a felhasználó úgy akarja, akkor – egyetlen fizikai kártyán elméletileg végtelen funkció legyen elérhető. A csatlakozáshoz kártyafelhasználói regisztráció szükséges, amely a regisztrációs szervek ügyfélszolgálatain, azaz okmányirodában, kormányablakban, illetve a KEKKH Személyes Ügyfélszolgálatán megtehető. Az ügyfélszolgálaton első lépésként megtörténik a személyazonosítás, amelyhez személyazonosításra alkalmas okmányra van szükség (személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, útlevél). A regisztráció során fénykép készül, valamint 14 éves kor felettiek esetén az aláírás rögzítése is megtörténik. Ezt követően az adatok a NEK központi nyilvántartásába kerülnek. A regisztrációt követően bármely NEK rendszerben regisztrált kártyakibocsátó ügyfélszolgálatán személyesen lehet igényelni az egyes (elsődleges vagy másodlagos) kártyákat. Az igénylés után a kártya személyesen vagy postai úton vehető át.”

Forrás:
Megvalósult a Nemzeti Egységes Kártyarendszer; Közigazgatási és Elektronikus Közszolgálatások Központi Hivatala; 2015. szeptember 29.