Skip to main content
gazdaságinformatika

Otthonról is intézhetők a közműves ügyeink. Évente százhetvenmilliárdot költöttünk adminisztrációra

Szerző: 2015. november 29.No Comments

„Új szolgáltatás teszi egyszerűbbé és gyorsabbá az adatváltozások bejelentését a közműszolgáltatóknak. A Változásbejelentő.hu online felületén regisztrált ügyfelek már otthonról is bejelenthetik, ha költözés, névváltozás, öröklés vágy bármely egyéb esetben változás következik be a felhasználó oldalán.

Az alkalmazás segítségével az adatváltozásokat olyan közüzemi szolgáltatóknál lehet bejelenteni, mint a díjbeszedők, gázszolgáltatók, hulladékkezelők, kéményseprőipari közszolgáltatók, távhőszolgáltatók, villamosenergia-szolgáltatók, továbbá víz- és csatornaszolgáltatók. Országszerte közel száz közműcéggel jött már létre kapcsolat.

Emellett folyamatosan zajlik az elérhető szolgáltatói kör bővítése: a tervek szerint elérhető lesz a távközlési és pénzintézeti szolgáltatói ügyintézés is – tájékoztatta lapunkat Szabó Péter, a fejlesztő cég ügyvezető igazgatója. Számítások szerint Magyarországon évente mintegy 170-175 milliárd forintot tesznek ki azok az adminisztratív terhek, amelyek azért keletkeznek, mert az embereknek be kell jelenteniük a különféle szolgáltatóknak az életviszonyaikban bekövetkezett változásokat. Ezzel egyidejűleg szolgáltatói oldalon is évente mintegy 35-40 milliárd forint összegben határozhatók meg a módosított adatok fogadásával és feldolgozásával kapcsolatos ügyfélszolgálati költségek. Figyelembe véve az erre fordított időt, a kieső jövedelmek átlagos mértékét és az utazási költségeket, egyetlen adatváltozási ügyintézés átlag 3750 forintba került.

Az adatváltozásokat a közigazgatás megfelelően kezeli, de azokat a különböző szolgáltatóknál is be kell jelenteni, amiről sokan megfeledkeznek vagy nem vállalják a hosszas procedúrát. Így fordulhat elő, hogy nem egyeznek az adatok a különböző iratokon, vagy a küldemények még egy régi címre érkeznek. A Változásbejelentő.hu-t magánszemélyek és cégek egyaránt igénybe vehetik, akár ügyvéden keresztül is. A szolgáltatás használható költözés utáni közműátíráshoz, házasságkötés vagy válás utáni névváltoztatás bejelentésére, cégek székhelye vagy telephelye megváltozásának, cégnév módosításának bejelentésre.

Forrás:
Otthonról is intézhetők a közműves ügyeink; Somogyi Orsolya; Magyar Idők; 2015. november 26.