Skip to main content
egészségügyközigazgatási informatika

Pontosabb információkat adhat az egészségügyi állapotokról az új Pulzus adattár

Szerző: 2015. december 6.No Comments

„A korábbi, inkább intuitív döntéshozatal bizonyíték alapúvá való átalakítását teszi lehetővé a hamarosan elérhető Pulzus egészségügyi adattár. Az új egészségügyi adatbázis a különböző intézmények által vezetett adatokat egységes rendszerbe szervezi, így a rendelkezésre álló információk a kapacitások jobb kihasználását, hosszú távon pedig az egészségügyi rendszer javulását eredményezhetik. A részletekről Magyar Gábort és Surján Györgyöt, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ munkatársait kérdeztük a Rádió Orienten.

Elkészült és várhatóan a jövő év első negyedévében áll majd rendelkezésre az adattár. Mint azt Magyar Gábor szakmai vezető elmondta, hazánkban nagy hagyományai vannak az egészségügyi adatgyűjtésnek, ennek köszönhetően rengeteg elektronikus adat áll rendelkezésre, ám elkülönült kezelésük miatt nehéz közöttük összefüggéseket találni. A projekt célja ennek kiküszöbölése, s ezzel az egészségügyi szakmai döntéshozók információkkal történő ellátása. „Célunk, hogy a korábbi intuitív alapú döntéshozatal bizonyíték alapú legyen” – emelte ki a szakmai vezető. Mint azt Surján György szakmai főtanácsadó hozzátette: a különböző szervezeteknél széttagoltan kezelt adatok összevetése olyan hatalmas értéktöbbletet jelent, amelyre külön-külön nem lennének képesek.

A különböző intézmények más-más jellegű információkat tárolnak. A KSH elsősorban az ország általános állapotára mutat rá, tehát gazdasági és szociológiai, ezen belül népesedési és népességi adatokra ad választ. Ezzel szemben az Országos Tisztiorvosi Hivatal az engedélyezési adatokat kezeli, s ily módon az egészségügy kapacitásainak feltérképezésére ad lehetőségek. „Márpedig ha a finanszírozást összekötjük a kapacitásokkal, fel tudjuk tárni a hiányosságokat, s így javítani lehet az egészségügy szolgáltatásain” – hívta fel a figyelmet Magyar Gábor.

Mint azt elmondták, a Pulzus nem tárol az egyes betegekről azonosítható adatokat, csupán az egyes betegségekkel kapcsolatos információkat. Az adatok tárolása elektronikus formában zajlik, átadásáról pedig kétoldali szerződések keretében állapodtak meg az érintett intézményekkel, amelyek rendszeres időközönként szolgáltatnak adatot a Pulzus számára.

Mivel az adatok különböző formában érkeznek be, ezeket egységesíteni kell, majd pedig kódrendszerek segítségével adattisztítás történik, s csak ezt követően kerülnek be az adattárházba, innen pedig a memória alapú adatbázisba, ahol már lekérdezésre vannak optimalizálva – mondta el Magyar Gábor. Kiemelte: „Ezzel új dimenziót nyitunk az elemzők számára, hiszen a korábbi lekérdezési rendszerek gyorsaságát megsokszoroztuk.”

Mint azt elmondták, jelenleg a projekt keretében már üzembe állították a gépeket, s feltöltöttek mintegy 2,5 milliárd adatot, amelyek helyességének elemzését jelenleg is végzik, s készítik elő azokat lekérdezésre. A folyamatosan – mélységében és szélességében egyaránt – bővülő adatbázis várhatóan a jövő év első negyedévének végén áll az érdeklődő szakemberek és laikusok rendelkezésére egyaránt. ”

Forrás:
Pontosabb információkat adhat az egészségügyi állapotokról a Pulzus adattár; OrientPress; 2015. december 3.