Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

NGM: 2,5 milliárd forint IKT startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő mentori hálózat kialakítására

Szerző: 2015. december 15.No Comments

„„IKT startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítása” címmel kiemelt felhívás jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP). A felhívás keretében egy olyan projekt támogatása a cél, amely segíti a hazai, kevésbé fejlett régiókban működő infokommunikációs és távközlési (IKT) startup vállalkozások nemzetközi piacra lépését, növeli a kapcsolati tőkét, valamint erősíti a szektor szereplőinek együttműködését. – jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár.

Az összesen 2,5 milliárd forint keretösszegű konstrukció a 2014–2020 közötti időszak infokommunikációs fejlesztése, a Digitális Magyarország komplex kormányzati program részeként jelent meg, mely során a kormány olyan léptékű fejlesztéseket hajt végre, amelyekre korábban hazánk történetében nem volt példa.

Az IKT-iparág amellett, hogy a hazai nemzetgazdaság egyik lehetséges kitörési pontja, olyan eszközrendszer is egyben, amely képes elősegíteni, hogy az ország állampolgárai jobb, kényelmesebb és tartalmasabb életet éljenek.

Magyarország kormánya támogatja a hazai IKT kkv-k – különös tekintettel a startup, mikro- és kisvállalkozások – nemzetközi piaci kapcsolatainak erősítését, és ösztönözni kívánja az innovációs fázis utáni piaci bevezetést, a termékfejlesztést és piacra vitelt. A külföldön is versenyképes IKT vállalatok nemzetközi piacokra jutási képességének növelése nemzetgazdasági szempontból elengedhetetlen, így cél a nemzetközi értékesítést gátló akadályok folyamatos monitorozása és elhárítása – hangsúlyozta Rákossy Balázs.

A felhívás közvetlen címzettje a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, melynek programja hozzájárul a kevésbé fejlett régiókban működő infokommunikációs startup vállalkozások hazai és nemzetközi ágazat-specifikus tudásának és kapcsolatainak fejlesztéséhez és ezen keresztül az IKT-szektor versenyképességének javulásához.

A komplex program részeként mentorhálózat épül ki és működik majd a nemzetközi részvétel elősegítése, a lehetőségek helyben történő feltárása és kiaknázása érdekében. Emellett a tudás és kapcsolatbővítés érdekében képzéseket és rendezvényeket is szerveznek.

A projekt megvalósításában kiemelt szerepe lesz a mentoroknak, akik tevékenységükkel (szakértői, tanácsadási tevékenységek, információnyújtás, konferenciák, képzések megszervezésében való részvétel, nemzetközi piaci kapcsolatok becsatornázása, projekt akvizíció, célzott tárgyalások szervezése) helyi szinten segítik az IKT startup vállalatok nemzetközi piacra lépését, befektetéshez jutását, a működésük során felmerülő akadályok feltérképezését és azok elhárítását.

A Digitális Magyarország olyan komplex kormányzati program, amely négy pillérre építkezve – digitális infrastruktúra, digitális közösség és gazdaság, digitális állam, digitális készségek – a teljes hazai digitális környezet fejlesztését tűzte ki céljául. A program megvalósítása révén 2018-ra minden háztartásban elérhetővé válik a legalább 30 Mbit/s sebességű internet-hozzáférés, növekszik az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, a digitális írástudás elterjedésével nő az állampolgárok életminősége, míg a digitális gazdaság kiszélesítésével jelentősen növekszik hazánk versenyképessége is – emelte ki az államtitkár.”

——-

„A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „IKT startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítása” című (GINOP-3.1.3-15 kódszámú) felhívás.
A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2,5 milliárd Ft.
Jelen Felhívásra támogatási kérelmet kizárólag a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, mint központi költségvetési szerv nyújthat be a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló, 1173/2015. (III. 24.) számú Korm. határozat alapján.
A támogatási kérelem benyújtása 2016.01.18-tól 2016.02.18-ig lehetséges.”

Forrás:
2,5 milliárd forint IKT startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő mentori hálózat kialakítására; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. december 14.
Megjelent az IKT startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítását támogató felhívás; Széchenyi 2020; 2015. december 14.
GINOP-3.1.3-15-IKT startup cégek nemzetközi piacra lépését segítő szakértői, mentori hálózat kialakítása; Széchenyi 2020; 2015. december 14.