Skip to main content
távközlés

Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer létrehozása – újabb támogatási kérelmet nyújtott be a KIFÜ

Szerző: 2016. február 3.No Comments

„A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) ezúttal a KÖFOP-2.3.2. – VEKOP-15 „Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozása” tárgyú kiemelt projekt kapcsán nyújtotta be projektgazdaként támogatási kérelmét.

Az EU Digitális Menetrendje, valamint a „Digitális Nemzet Fejlesztési Program” megvalósításáról szóló 1631/2014. (XI. 6.) Korm. határozatban rögzítésre került, hogy Magyarország az Európai Unióban élenjáróként, már 2018-ra biztosítani kívánja az egész országot lefedő, nagy sávszélességű (legalább 30 Mbps) hálózatok megépítését, amelyre az Új Generációs Hálózatok (NGA) kiépítésével nyílik lehetőség. A DNFP egyik pillére a Szupergyors Internet Alprogram (SZIP).

A SZIP keretében számos más elem mellett megtörténik Magyarország széles-sáv ellátásának teljes, országos felmérése, továbbá az újgenerációs hálózati lefedettségre vonatkozóan országos szintű térképes adatbázis is készül. A program része még a hálózatok kiépítésének nyomon követése, az ehhez kapcsolódó felügyelő mérnöki feladatok ellátása, továbbá a megvalósult állapotra vonatkozó naprakész adatszolgáltatás biztosítása is. Az ehhez kapcsolódó informatikai fejlesztés a HTMR projektben valósul meg.

A HTMR rendszer fő funkciói:

  • Nyilvántartási (mapping) feladatok támogatása
  • Műszaki és pénzügyi előtervezési feladatok támogatása
  • Ellenőrzési és felügyelőmérnöki feladatok támogatása
  • Stratégiai tervezés és riportozási feladatok támogatása
  • Projekt kollaborációs feladatok támogatása
  • A jelenleg előkészítés alatt álló Hír-Közmű lehetséges alapjainak megteremtése, mint a digitális közmű nyilvántartás első fázisa

A projekt a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (KÖFOP) 2015. évre szóló éves fejlesztési keretében került nevesítésre, és várhatóan 2016 júliusától folyamatosan, ütemezetten biztosítja a felsorolt funkciók elérését.

A projekt megvalósítására fordítható támogatás összege 2,54 milliárd forint, melyet 100 százalékban vissza nem térítendő támogatásként az Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosít.

Kapcsolódó projektek:
Hálózatfejlesztés Támogató Rendszer (HTMR)
Szupergyors Internet Program

Forrás:
Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer létrehozása – újabb támogatási kérelmet nyújtott be a KIFÜ; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ); 2016. február 1.