Skip to main content
informatikaInternet

Változásbejelentés: Minden tizedik magyar nő feledtetné a saját vezetéknevét

Szerző: 2016. február 29.No Comments

„A nők 90 százaléka, a férfiak 3 százaléka változtatja meg a nevét a házasságkötés során. A névváltoztatás utáni kényszerű ügyintézés kínálta üzleti lehetőséget egy startup cég is felismerte, az ősszel indult változásbejelentő.hu működését a Széchenyi Tőkealap rögtön 63 millió forintos befektetéssel támogatta.

Több mint félezer esküvőre készülő pár körében végzett kutatást az online ügyintézésre életre hívott cég. Ebből a névválasztási trendek változása is jól kirajzolódik, nevezetesen az, hogy korántsem szorította le a palettáról a felvett kettős vezetéknév a klasszikus formulát a menyasszonyok körében. Miközben minden harmadik nő nyilatkozta azt, hogy férje vezetéknevét kötőjellel teszi majd a sajátja mellé (pl. Kiss-Kovács Elvira), minden ötödik, azaz a megkérdezettek 20 százaléka a hagyományos (Kiss Jánosné) formát választja majd.

Minden tizedik ara saját családneve helyett a férje vezetéknevét tervezi használni, de ugyanennyien voksoltak a Kissné Kovács Elvira verzióra. A férj és a feleség teljes nevét megtartó Kiss Jánosné Kovács Elvira formát mindössze a párok három százaléka választotta, körülbelül egynegyedük még nem döntött végleges asszonynevéről – olvasható a felmérést készítő valtozasbejelento.hu sajtóközleményében.

Az esküvővel együtt járó névváltoztatás, és azzal párhuzamosan a hivatalos iratok cseréje, valamint az adatváltozás bejelentésének kötelezettsége összességében a párok 92 százalékát érinti. Emellett minden második új pár költözik is, őket a lakcímváltozással együtt járó feladatok is terhelnek. A tapasztalatok szerint mindez átlagosan három munkanapos program személyesen intézve, vagyis az online szolgáltatás potenciális piacára nem véletlenül figyelt fel a kockázati tőkebefektető cég. [nol.hu]”

———

Minden második fiatal pár költözik
A változásbejelentő.hu felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezett párok 50%-ánál a házasságkötés lakcímváltozással is jár, hiszen közös életüket vagy egy új közös lakásban, vagy egyikükhöz költözve kezdik el. Annak ellenére, hogy egy várt és tervezett költözés, vagy új lakás vásárlása inkább pozitív energiákat mozgósít, a költözéssel járó változtatás stresszforrás is, amely miatt csökken a toleranciánk, nő a konfliktusok lehetősége, sőt vannak olyanok is, akik egyfajta kiszolgáltatottságként élik meg a köztes állapotot, pl. amikor a régi, megszokott otthonból már elköltöztek, de még nem rendezkedtek be az új helyükön.

A változásbejelentő.hu adatai szerint a több szolgáltatót érintő közműátírás személyes ügyintézésének járulékos költségei (pl. utazás, gyermekfelügyelet) – különösen nem nagyvárosi környezetben – akár a 6-11 ezer forintot is elérhetik, emellett azonban a legnagyobb veszteség a feláldozott szabadidő: az átlagosan szükséges legalább 1 napos ügyintézés értéke pénzben kifejezve (a jelenlegi átlagos nettó jövedelemmel számolva) további 10 ezer forintot jelent.

Az új online változásbejelentő felület használatával jelentősen csökkenthető az ügyintézésre fordított idő – és ezáltal a stresszfaktor –, hiszen a lakásvásárlást vagy bérlést követően a közműátírás, illetve házasságkötést követően a névváltozást is gyorsan, utazás, várakozás, szabadnap és személyes megjelenésnélkül elintézhető a nap 24 órájában. Sőt az oldalon az olyan elérhetőségi adatok változását is bejelenthetjük, mint az e-mail cím, a telefonszám vagy a levelezési cím.

Mi változik az új névvel?
A házasságkötést követően a régi nevet tartalmazó személyi igazolvány érvénytelenné válik, és az összes iratot a házassági anyakönyvi kivonatban szereplő névre kell kiállíttatni. A névváltozás után nyolc napon belül kezdeményezni kell a személyi igazolvány cseréjét, de a többi okmányra is érdemes minél előbb átvezettetni. A személyi igazolványt kizárólag személyesen igényelhetjük az okmányirodában vagy a kormányablaknál, érdemes ugyanekkor lecserélni a lakcímkártyát, az útlevelet, a jogosítványt és a forgalmi engedélyt is. Ezeken kívül gondolni kell az adókártya és a tajkártya cseréjére is. A változásbejelentést azoknál a cégeknél – közműszolgáltatók, telekommunikációs társaságok – is meg kell tenni, amelyekkel szerződésben állunk.

Szabó Péter a változásbejelentő.hu ügyvezetője hangsúlyozta: „A szolgáltatás elindítása óta azt tapasztaltuk, hogy a beérkező ügyintézési igények közel 50%-a névváltoztatás. Ez jól mutatja, hogy ez az egyik legtipikusabb élethelyzet-változás, amelyik számos további adminisztrációs teherrel jár. Bár a névváltozás ügyintézése egyszerűbb, mint egy teljes közműátírás, ügyfeleinknek ebben az esetben is átlagosan 5-8 szolgáltatónak kell bejelenteniük megváltozott adataikat. Ha a hagyományos ügyfélszolgálati ügyintézést választják, ez munka mellett akár 3 munkanapot is igénybe vehet, a hosszas várakozási idő és papíralapú adminisztráció miatt. A változásbejelentő.hu használatával ez mindössze 30 percet vesz el az időnkből, és több szolgáltató esetén is mindössze 1-2 ezer forintba kerül.” [változásbejelentő.hu]”

Forrás:
Minden tizedik magyar nő feledtetné a saját vezetéknevét; nol.hu; 2016. február 25.
További információk a változásbejelentő.hu megújult arculatú webhelyén.
Rövid animáció a szolgáltatásról: You Tube
Az eGov Tanácsadó Kft. az egyik tulajdonosa a változásbejelentő.hu-t üzemeltető startup cégnek, a DeltaRegister Kft-nek.