Skip to main content
közigazgatás: magyar

Hajlandó a kormány az önkormányzatok által felhasználandó TOP-keret egy részének elvonására a GINOP javára

Szerző: 2016. március 16.No Comments

„A könnyű pénzfelhasználás ideje lejárt, okosan, hatékonyan kell a 2014-2020-as forrásokat felhasználni, mert 2020 utáni időszak nagyon bizonytalan – mondta Lázár János, aki szerint a hétéves uniós pénzügyi keret nagy részét 2018-ig ki kell fizetni.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Portfolio konferenciáján tartott előadást, ebben egyebek között kritizálta az előző pénzügyi ciklus felhasználását, ugyanis 9200 milliárdos keret kifizetése ellenére nem javult az ország versenyképessége az elmúlt években. Lázár szerint a 2020 utáni időszak nagyon bizonytalan, ezért különösen fontos, hogy a felhasznált pénzeknek legyen gazdaság élénkítő hatása. A K+F forrásokból 60 százalékban munkabéreket fizettek az előző ciklusban, ez azonban nem számít valódi eredménynek. Sőt a miniszter odáig is elment, hogy ebből az összegből leginkább tanárok kaptak bérkiegészítést, és csak bizonyos nagyvállalatoknak a jövedelmezőségét javította ez a forrás.

A lap tudósítása szerint az esemény egyik nagy bejelentése volt, hogy a kormány hajlandó elvenni forrást a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretéből (1200 milliárd) a GINOP felé azért, hogy még több forrás kerüljön a kkv-khoz. Lázár elmondta azt is, hogy egy nyilvános pályázat elbírálói szaknévsort hoz létre a kormány, hogy a bírálatok is nyilvános, transzparens módon történjenek meg. A kormány egy nemzeti tőkealap felállítására készül, ami egy elkülönített alap lenne az állami költségvetésben állami forrásokból.

A vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatban Lázár kijelentette, az lehet vita kérdése, hogy ez hogyan jusson célbe, de a kormány az MFB szerepét látja itt fontosnak. Ugyanakkor a miniszter szerint, a legsúlyosabb kérdés a tőkehiány, Magyarországon ugyanis a legtöbb kisvállalkozás ezzel a problémával küzd.”

Forrás:
Lázár a kkv-knak adná az önkormányzatok pénzét?; HVG.hu; 2016. március 11.