Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Konferencia: Tényleg segítenek az infokommunikációs technológiák a demokrácia és az átláthatóság fejlesztésében?

Szerző: 2016. május 6.május 9th, 2016No Comments

CEE eGov&eDem Days, 2016
Több-szintű (e)-kormányzás: tényleg segítenek az infokommunikációs technológiák a demokrácia és az átláthatóság fejlesztésében?

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 2016. május 12-13-án harmadszor rendezi meg Európa egyik legjelentősebb e-közigazgatással és e-kormányzással foglalkozó konferenciáját… A konferencia társszervezői: Andrássy Egyetem, Budapest – Osztrák Számítástudományi Társaság – Osztrák Európai Jogi és Közpolitikai Intézet – Osztrák Szövetségi Kancellária – Ludwigsgburgi Alkalmazott Tudományok Egyeteme

2016-ban a konferencia fő témaköre hogyan támogatja az infokommunikációs technológia a több-szintű kormányzás (multi-level governance) rendszereit és folyamatait. Az előadók azt elemzik, miként járul az internet a transzparens és nyílt közpolitikai döntések meghozatalához, illetve az adminisztratív folyamatok hatékonyságának javításához ezekben a több szintű struktúrákban. A konferencia az EU működésének olyan fontos kérdéseit járja körbe, mint például azt, hogy mennyiben változtatja meg az infokommunikációs technológia széleskörű használata az adminisztratív funkciók optimális elosztását földrajzi és kormányzási szintek között, vagy miként tudja szorosabbra fűzni a polgárok és az intézmények kapcsolatát. Különösen ez utóbbi terület igen jelentős azért, hogy a politikától való általános kiábrándultságot visszafordítsa, illetve megerősítse a helyi és regionális ügyekben való aktív állampolgári részvételt. Mindezeken túl a konferenciának fontos célja az is, hogy rávilágítson arra, miként hat az internet a helyi, regionális, nemzeti és európai gondolkodás tágabb összefüggéseire.

Idén a konferenciának hat kiemelkedő meghívottja van, akik nemcsak egyszerűen nemzetközi szakértők, hanem az európai közpolitikai gondolkodás fontos szereplői és alakítói is.
Dr. Beth Noveck az USA kormányzati főinformatikusának nyílt kormányzásért felelős alelnöke volt, ő vezette Obama elnök nyílt kormányzati kampányát. Szerepet vállalt az Egyesült Királyság kormányzatában is hasonló területen, jelenleg az Internet Kormányzás Globális Tanácsának biztosa, a New-York-i Egyetem Kormányzati Laboratóriumának igazgatója. Legolvasottabb munkái a 2009-ben megjelent „Wiki Kormányzás: Hogyan javíthatja a technológia a kormányzást, erősítheti a demokráciát és adhat nagyobb befolyást az állampolgároknak”, illetve a 2015-ben írt „Okos állampolgárok, okos államok: a szakértelem technológiái és a jövő kormányzása”.

Dr. Andreas Kiefer az Európa Tanács Helyi és Regionális Kongresszusának Főtitkára, annak az intézménynek a vezetője, amelyik az ET 47 tagállamának helyi és regionális hatóságait képviseli. Amellett, hogy rendkívül tapasztalt európai politikus, számos olyan tevékenységet is folytat, amelyek a közpolitikai gondolkodás és többszintű kormányzás tudományos fejlesztését is elősegítik: tanulmányai jelennek meg rendszeresen a federalizmus, regionalizmus, határmenti együttműködés és interregionális politika dimenzióiban. A Tübingeni Egyetem és a Bolzano/Bozen Európa akadémia aktív tagja.

Dr. Dona Scola, az ENSZ Közigazgatás-tudományi Szakértői Tanácsának tagja, Moldova korábbi Infokommunikációs Technológia és Kommunikációs minisztere. Az e-kormányzással kapcsolatos tudástranszfer, a Duna-régiós szakpolitikai gondolkodás, és a Kelet-európai közigazgatási modernizáció kiemelkedő szakembere, konferenciák és tudományos műhelyek rendszeres részvevője.

Dr. Rudolf Schicker, osztrák szakpolitikus, városfejlesztési és közlekedési szakértő, az Osztrák Szociáldemokrata Párt parlamenti klubjának elnöke, aki 2001 és 2010 között Bécs város fejlesztésének főtanácsosa volt. Kiemelkedő tapasztalatai vannak a Duna régió stratégia kialakításában, fejlesztésében, a prioritási rendszerek kidolgozásában. Jelenleg ezen a területen a PA 10 – közigazgatás fejlesztési prioritási terület – intézményi kapacitás fejlesztési koordinátora, konferenciák és workshopok rendszeres és aktív résztvevője.

Dr. Szegvári Péter Budapest főpolgármesterének főtanácsadója, aki a hazai regionális fejlesztés és közpolitikai reformok számos területének jól ismert szakértője. Karrierje során a Miniszterelnöki Hivatal és a Nemzeti Regionális Fejlesztési Hivatal tanácsadójaként is közreműködött, 2015-től pedig a Budapesti Közlekedési Központ Igazgató Tanácsának Elnöke. Rendszeresen publikál és előad a regionális kormányzás, városfejlesztés, helyi kormányzás közigazgatási és szabályozási kérdéseivel kapcsolatosan. Nemzetközi területen is aktív, tagja volt az EU „Keleti Partnerség” és az „ EU-Ukrán Kapcsolatok” programoknak, ugyanakkor a Magyar Közigazgatási Kamara és az Magyar Önkormányzati Szövetség egyik alapítója is.

Dr. Andreas Weber, a Baden-Württemberg Alapítvány osztályvezetője, a tartományi kormány minisztériumának munkatársa, a Duna régiós fejlesztések és támogatások felelőse. Részvétele nemcsak megerősíti az Alapítvány támogatási elkötelezettségét, de egyúttal magának a regionális gondolkodásnak a konkrét szakmai elősegítését is elmélyíti.

A kétnapos rendezvényen plenáris- és szekcióülésekben, valamint munkacsoportokban zajlanak a szakértői előadások és egyeztetések. A konferencia közel félszáz tanulmánya az igen impozáns 600 oldalas konferencia-kötetben olvasható, amelyik számos repozitóriumban és on-line felületen is elérhető lesz. Az előadók és résztvevők elsősorban az EU-ból (14 különböző tagállamból) de pl. Oroszországból, Japánból, és Nigériából is érkeznek.”

Forrás:
Central and Eastern European eDem and eGov Days 2016; Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Program (pdf)
Bővebb információ: Austrian Computer Society (OCG)
Összefoglaló videó a tavalyi eseményről