Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatikaművelődés

Elkészül a nemzeti sportinformációs rendszer

Szerző: 2016. július 22.One Comment

„A jövő év végén teljes körűen megkezdi működését a nemzeti sportinformációs rendszer – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára.

Szabó Tünde elmondta: az adatbázis tartalmazza például a hatezer sportszervezet, a 16 ezer sporttal foglalkozó civilszervezet, 430 ezer sportoló, 15 ezer edző, sportoktató adatait, és bárki információhoz juthat majd a segítségével a sportolási lehetőségek teljes köréről. A sportlétesítmény-fejlesztések, a mindennapos testnevelés, az öt látványcsapatsportág és a tizenhat kiemelt sportág, a szabadidősport támogatása mind-mind azt mutatják, hogy a magyar kormány nemzeti ügyként kezeli a sportot – tette hozzá.

Ma már elengedhetetlen, hogy a sporttal kapcsolatos óriási adathalmazhoz, az információkhoz megbízható forrásból, egy helyről, sportszakmailag és jogilag rendszerezett, áttekinthető formában hozzáférjenek a felhasználók.

A nemzeti sportinformációs rendszer óriási segítséget jelent a sportolóknak, a sportolni vágyóknak, a sportszakembereknek, a gazdasági szektorban tevékenykedőknek, a sportszervezeteknek, valamint a sport irányítóinak egyaránt. Több felhasználói modult alakítanak ki – ismertette. Ilyen például a sportlétesítmények, a sportszervezetek modulja, a sportolói, a sporteredmény-, a sportegészségügyi és sporttudományos, a sporteseményekről szóló modul, a sportszakemberek-modul vagy a sportszolgáltatási modul.

A rendszer hasznos segítség a sportban dolgozóknak, megkönnyíti az állami sportirányítás munkáját, a döntés-előkészítést, teljes körűen támogatja a sportadminisztrációt, javítja a működési feltételeket – mondta Szabó Tünde.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos azt hangsúlyozta, hogy a sport világszerte nagy ütemben digitalizálódik, és ebből nem maradhat ki Magyarország sem. A „sport közös csodánk” és valamilyen módon valamennyi magyar polgárt érinti – fogalmazott.

A sport az Európai Unióban tagállami jogkör ugyan, ám az Európai Bizottság mégis megfogalmazott ezzel kapcsolatban egy dokumentumot. Eszerint a sport stratégiai ágazat az egészségmegőrzés tekintetében, hozzájárul a társadalmi mobilitáshoz és integrációhoz, valamint integráns része a gazdaságnak, hiszen a munkavállalók 7-8 százalékát foglalkoztatja.

A Digitális Jólét Program – azon túl, hogy az internethasználat és a megfelelő digitális írástudás terjesztését célozza – tartalomfejlesztési funkciót is betölt. Ennek része a nemzeti sportinformációs rendszer, amely növelni hivatott a sportolási kínálatot és kedvet. Segítségével online lehet majd nevezni versenyekre, ki lehet választani edzőket, oktatókat, rá lehet keresni sportlétesítményekre, és a rendszer a sport valamennyi területét támogatja azzal, hogy gyorsan, könnyen juthatnak adatokhoz a sportesemények szervezői, a sportolók, de a magánemberek is – mondta a miniszterelnöki biztos.

A rendszer segítségével egy bíró azt is meg tudja nézni, hogy egy csapat tagjainak van-e a megfelelő sportorvosi igazolásuk, érvényes nevezésük – hozott példát az előnyökre Deutsch Tamás…”

Forrás:
Elkészül a nemzeti sportinformációs rendszer; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2016. július 21.