Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Varga Mihály: belső forrásokat kell használni a gazdaság fejlesztésére

Szerző: 2016. július 22.No Comments

„A nemzetgazdasági miniszter szerint az elkövetkező időszakban egyre inkább a saját, belső források felé kell fordulni, ezeket kell használni a gazdaság növekedéséhez. Varga Mihály a tusnádfürdői szabadegyetem csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén azt mondta: örülnek, ha kapnak külső, uniós támogatást, de ezek kötött források.

A miniszter kitért arra, hogy jelenleg a bruttó hazai terméknek a 6 százalékát adják uniós fejlesztési források és 4-4,5 százalékot a hazai belső források. Hozzátette: a kormány iparfejlesztési, elektromobilitást segítő programot fogadott el, sokat várnak az otthonteremtési programtól, s komoly forrásokat szánnak a turizmus fejlesztésére. Az uniós támogatásból kiszorult, de fejleszteni kívánó cégeknek indították el a nagyvállalati beruházási programot, amelynek első eredményei nagyon kedvezőek, több mint 500 új munkahelyet hoztak létre – közölte Varga Mihály.

A magyar gazdaságpolitika tudatosan törekszik arra, hogy az államadósságot csökkentse, hogy stabillá tegye a költségvetést, és hogy a bevételek is beérkezzenek – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint Magyarországon az államadósság mértéke a bruttó hazai termék (GDP) 80 százaléka felett volt 2010-ben, most 75 százalék, jövőre pedig tovább csökkentenék az arányt. „Jelentős eredmény, hogy egyre kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a külföldi hitelezőknek” – szögezte le Varga Mihály kiemelve, hogy az adókat csökkenteni kell: jövőre mérséklődik az internet, az éttermi szolgáltatások és az alapvető élelmiszerek áfakulcsa.”

Forrás:
Belső forrásokat kell használni a gazdaság fejlesztésére; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2016. július 21.