Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

2018-ra versenyképesebb lesz az állam

Szerző: 2016. szeptember 2.szeptember 4th, 2016No Comments

„Bárki alakít is kormányt 2018-ban, a megtett bürokráciacsökkentő intézkedéseknek köszönhetően egy versenyképesebb és karcsúbb állammal szolgálhatja majd a közjót és a vállalkozásokat – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára pénteken Pakson.

Az államtitkár a Tolnai Népújság és a Magyar Vállalkozói Szalon által rendezett IX. Régió médiahajó fórumán mintegy százötven dél-dunántúli gazdasági és közéleti szereplő előtt hangsúlyozta: 2015-ben 150 jogszabályt módosítottak azért, hogy egyszerűsítsék az eljárási szabályokat, az idén megszüntetett eljárási díjak mintegy tízmilliárd forint megtakarítást jelentettek az ügyfeleknek, ez várhatóan jövőre is ebben a nagyságrendben folytatódik.

A bürokráciacsökkentés egyik lépése azon intézmények számának csökkentése, amelyekkel a vállalkozások találkoznak – mondta. Ma Magyarországon 4,2 millió munkavállalóból 1,1 millió állami alkalmazott, „egy olyan rendszer, amelyben a munkavállalók negyede az állami intézményekben dolgozik, nem lehet versenyképes” – jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy a kormányzat számára szintén fontos célkitűzés, hogy a magyar gazdasági szereplők képesek legyenek a belső keresletet a lehető legmagasabb szinten kielégíteni, és legyenek olyan vállalkozások, amelyek meghatározó gazdasági erőként megjelenhetnek a gépiparban, építőiparban. Cél az is, hogy legyen 5-10 világviszonylatban is meghatározó magyarországi vállalkozás a gyógyszeripar és az informatika területén.

„Ha ezeket a célokat sikerül megvalósítani, a magyar gazdaság függetlenül az európai közösségtől növekedési pályán tud maradni” – fogalmazott.

Az államtitkár szerint ha létrejön egy kétsebességes európai közösség, az Magyarország számára „nem biztos, hogy veszély, hanem lehetőség”. Úgy vélte, az Európai Unió az elöregedés és a migráció miatt, illetve technológiai szempontból is válságban van; ezekre a kérdésekre nem tud egységes választ adni.

A magyar válasz az, hogy hogy az EU növekedésének alapja a kelet-közép-európai régió lehet, amely a balkáni és a balti államokkal kiegészülve 200 milliós piacot jelent – tette hozzá.

Megjegyezte: a bérviszonyokban Magyarország és a régió államai még évtizedekig nem érik el a nyugat-európait, de nem is annak „elérését kell nézni, hanem azt, hogy tudunk-e megfelelő életszínvonalat teremteni”. A családi otthonteremtési kedvezmény sok külföldön dolgozó fiatalt fordíthat vissza, ennek eredményét 2017 közepén lehet lemérni – mondta.”

Forrás:
2018-ra versenyképesebb lesz az állam; Miniszterelnökség; 2016. szeptember 2.