Skip to main content
jogközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitikapolitikai informatika

A „Nyílt Kormányzat Megvalósítási Modellje”, ahogy Bécs városa látja

Szerző: 2016. október 2.No Comments

„Bécs önkormányzata, valamint az osztrák önkormányzatok nonprofit közigazgatási kutatóintézet, a KDZ megjelentette a nyitott kormányzat megvalósítását bemutató modelljét. A német és angol nyelven is elérhető kiadvány leírja a stratégia öt lépését, és gyakorlati ajánlásokat fogalmaz meg politikusoknak és köztisztviselőknek a nyitott kormányzat megvalósítására.
A modellt megjelenése óta több mint tízezren töltötték le, más közigazgatási szervezetek is felhasználják, Ausztriában és külföldön, a nyílt kormányzati kezdeményezéseik alapjául.
A nyitott kormányzati modell megvalósításának modelljének alapja az „An Open Government Maturity Model for Social Media-Based Public Engagement” című tanulmány, amely két amerikai kutató munkája, amelyet alaposan továbbfejlesztettek. A bécsi városvezetés által kezdeményezett fejlesztésben a KDZ – Zentrum für Verwaltungsforschung (oszták önkormányzatok kutatási és tanácsadó központja) volt a város partnere a stratégia kialakításában.
Az eredetileg belső dokumentumként született stratégiai anyagot aztán továbbfejlesztették és publikálták, abból a célból, hogy a szélesebb közvélemény is betekintést nyerjen a javaslatokba. Ezért a dokumentumot a „Szellemi Közkincs Nevezd meg! 3.0” (Namensnennung 3.0 Österreich (CC BY 3.0 AT)) licenc felhasználásval tették gyakorlatilag szabadon elérhetővé és felhasználhatóvá.

og-implementation-model

Forrás:
Vienna, KDZ release Open Government Implementation Model; Adrian Offerman; Joinup; 2016. szeptember 19. az ismertetés Hegedűs Tamás munkáján alapszik
Lásd még: UPDATE: Open Government Implementation Model; KDZ – Zentrum für Verwaltungsforschung; 2016. szeptember (jelenleg a 3.0 változatnál tartanak)
Creative Commons Namensnennung 3.0 Österreich (CC BY 3.0 AT), ugyanaz magyarul Creative Commons Nevezd meg! 3.0 Unported (CC BY 3.0)
Megoszthatod — másolhatod és terjesztheted a művet bármilyen módon vagy formában
Átdolgozhatod — származékos műveket hozhatsz létre, átalakíthatod és új művekbe építheted be bármilyen – akár üzleti – célra is.
A jogosult nem vonhatja vissza ezen engedélyeket míg betartod a licenc feltételeit.
Az alábbi feltételekkel:
Nevezd meg! — El kell ismerni az eredeti jogtulajdonost, hivatkozni kell a felhasználást szabályozó licencre, jelezni kell, ha változtatások voltak. Mindez bármilyen ésszerű módon elvégezhető, de ez nem jelentheti az eredeti licenctulajdonos egyetértését.
Nincsenek további megkötések — Nem szabhatsz meg más jogi vagy technológiai korlátozásokat melyek megakadályoznának bárkit abban hogy ezen licenc által engedélyezett bármely tevékenységeket folytassák.”