Skip to main content
közigazgatás: külföldönszakirodalomtudomány

Hatáselemzés a gyakorlatban – a Világbank kézikönyve

Szerző: 2016. október 2.No Comments

„A Világbank második kiadásban jelentette meg a „Hatáselemzés a gyakorlatban” (Impact Evaluation in Practice) c. kézikönyvét. A kézikönyv átfogó és könnyen érthető módon mutatja be a hatáselemzést, szakpolitika-alkotóknak és gyakorlati fejlesztési szakembereknek egyaránt. Az első kiadás 2011-ben jelent meg, és vált széles körben használttá tudományos és fejlesztési műhelyekben egyaránt. A könyv valós példák sokaságával mutat be gyakorlati útmutatást a hatáselemzések megtervezéséhez és megvalósításához. Az olvasó elsajátíthatja a hatáselemzést és annak legjobb használati módját a tényalapú (evidence-based) tervezésű programokhoz és szakpolitikákhoz. A frissített kiadás tartalmazza az értékelő programok legújabb technikáit, valamint magába foglalja a legkorszerűbb megvalósításhoz szükséges tanácsokat is, csakúgy, mint ahogy példák és esettanulmányok széles körét. Új anyagokat közöl a kutatási etikához és együttműködésekhez is. A kézikönyv négy részre osztható:

 • Az 1.rész azt taglalja, hogy mit értékeljünk és miért.
 • A 2.rész bemutatja a fő értékelési módszereket.
 • A 3.rész ismerteti az értékelések menedzsment-folyamatait.
 • A 4.rész áttekintést ad mintaelemzésekről és adatgyűjteményt biztosít.

Az esettanulmányok a hatáselemzések különböző alkalmazását mutatják be. A könyv elektronikusan kapcsolódik online elérhető használati útmutatókhoz, beleértve kérdések és válaszok, valamint alkalmazott esetek bemutatását is. A frissített kiadás értékes forrást jelenthet azoknak, akik nemzetközi fejlesztési szervezetekben, egyetemeken vagy szakpolitika-alkotóként dolgoznak, és biztosan akarnak építeni arra, ami valóban működik a fejlesztésben.
A kiadvány egyik méltatója szerint ez a különleges könyv kritikus időben érkezett meg. A hatáselemzés iránti igény növekvőben van, és szükség van annak technikai támogatására. Alapvető forrás lehet értékelőknek, társadalmi programokhoz, minisztériumoknak és döntéshozóknak, bizonyított eljárásokat használva. Növekvő mértékben lehet fontos a nemzetközi fejlesztési közösségnek a szegénység csökkentése és a 2030-as Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításának.
*
A könyv tartalma:

 1. Miért értékelünk?
 2. Az értékelés előkészítése
 3. Oksági következmények és ellenérvek
 4. Véletlenszerű kiosztás
 5. Változtatható eszköztár
 6. Regresszió-számítás megtervezése
 7. Különbség az eltérésekben
 8. Illeszkedés
 9. Módszertani kihívások megválaszolása
 10. Többrétű programok értékelése
 11. Az értékelési módszertan kiválasztása
 12. A hatáselemzés menedzselése
 13. A hatáselemzés etikája és tudományos háttere
 14. Az eredmények terjesztése és hatása a szakpolitikákra
 15. Minta választása
 16. Az adekvát adatforrások megtalálása
 17. Összegzés
 18. Esettanulmány az egészségügyi információs rendszer programról (HISP)

Forrás:
Impact Evaluation in Practice – Second Edition; Inter-American Development Bank and World Bank; 2016. szeptember 13. – az ismertetés Hegedűs Tamás munkája (szabadon letölthető pdf-ben)