Skip to main content
gazdaságművelődés

Sikeres a hazánkban egyedülálló duális gépészképzés

Szerző: 2016. október 2.No Comments

„Sikeres volt a hazánkban egyedülálló duális gépészképzés első éve Szombathelyen. Az egyetemen indított, és főként a gyakorlati oktatáson alapuló szakon a meglévő 62 mellett idén újabb 47 diák kezdi meg tanulmányait. Az eddigi hat nagy cég mellé pedig újabb öt társul gyakorlati helyként.

Az egyedülálló hároméves képzést hat nagy cég támogatásával indította a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi központja. A hangsúly a gyakorlati oktatáson van.

Az első tanévben nyolcvan hallgató kezdett a duális gépészszakon, az idei szemeszterre 62-en maradtak az évfolyamból.

Horváth Béla szakfelelős a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: eddig két vállalati gyakorlaton vettek részt a tanulók. A duális képzés sokkal több munkát jelent a hallgatóknak, ugyanis évente 22 hét vállalati gyakorlatot is teljesíteniük kell.

A duális képzésben részt vevő diákok jóval magasabb ösztöndíjat is kapnak, mint társaik – ezzel is garantálva, hogy majdan az anyacégnél helyezkednek el. Nyugat-Dunántúlon ugyanis több száz mérnök hiányzik a mechatronika és gépgyártás területén.

Az újszerű képzésben az is egyedülálló, hogy a leendő munkatársakat már a cégeknél működő munkafolyamatokra is megtanítják. Éppen ezért maguk a vállalatok is részt vettek a tananyagfejlesztésben.”

Forrás:
Sikeres a hazánkban egyedülálló duális gépészképzés; Híradó.hu/Kossuth Rádió; 2016. szeptember 28