Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyartechnika

A világ a digitális ipar korszakába lép

Szerző: 2016. október 10.No Comments

„A világ az adatalapú, digitális ipar korszakába lép, és amelyik ország erre a rendkívül éles váltásra nem tud reagálni, megfelelően lépni, annak versenyképessége gyorsan „elillan” – mondta Szijjártó Péter a GE Globális Digitális Fejlesztési Központjának budapesti megnyitóján.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a GE a magyar kormány egyik legjobb befektetési partnere, az amerikai vállalat most 8 milliárd forintos beruházással Budapesten hozta létre a hat digitális fejlesztési központjának egyikét, Európában az egyedülit.

Hozzátette: az új központ 400 új munkahelyet hoz létre, ennyivel növeli a GE jelenlegi tízezeres alkalmazotti létszámát.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is szólt, hogy az idei első kilenc hónapban a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 13 amerikai beruházást hozott az országba 440 millió dollár értékben, ezek a befektetések 3040 új munkahelyet teremtettek. Hozzátette: a HIPA további 13 új amerikai befektetésről is tárgyal, amelyek további 200 millió dollárt tesznek ki, és 2500 új munkahelyet eredményeznek.

Szijjártó Péter rámutatott: 2010 után a magyar kormány elhatározta, hogy Magyarország legyen Közép-Kelet-Európa egyik termelési központja. Ezt elérte, teljesítette az ország, ami jó alapot ad arra, hogy az ipar új korszakába, a 4. ipari forradalom, a digitalizáció időszakába is sikerrel lépjen be – fűzte hozzá.

Kiemelte: az elmúlt időszakban azt is bebizonyította az ország, hogy lehet úgy gazdasági növekedést elérni, új munkahelyeket létrehozni, hogy közben fegyelmezett a költségvetés és csökken az államadóság. Rámutatott: 2010 óta a 677 ezer új munkahely jött létre, az országban a munkanélküliségi ráta 5 százalékra csökkent, és napjainkban 4 millió 386 ezer ember dolgozik.

Szijjártó Péter kiemelte: a következő évtől a kormány jelentős adókedvezményeket vezet be, amelyek a dolgozók munkába járását, lakhatását segítik. További beruházásösztönző lépésekre is sor kerül majd, kevesebb lesz a vállalkozások adminisztratív terhe, és a cégek kutatásra-fejlesztésre fordított összegeit adókedvezményekkel támogatja majd a kormány.

A kabinet célja, hogy néhány éven belül a GDP-hez mérten 1,8 százalékra emelkedjenek az államháztartás kutatás-fejlesztésre fordított kiadása – mondta.

A miniszter elismerően szólt arról is, hogy Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete az elmúlt években nagymértékben segítette az amerikai cégek magyarországi befektetéseit.

Kiemelte: az, hogy a GE a hat digitális fejlesztési központjának egyikét Budapesten hozta létre, a magyar infokommunikációs szakemberek sikerének is betudható.

Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a központ megnyitóján elmondta: a GE Magyarország egyik legjelentősebb befektetője, már 1989-ben, az amerikai cégek közül úttörőként befektetett az országban, napjainkban Magyarországon mintegy 10 ezer enbernek ad munkát.

Peter Stracar, a GE közép-és kelet-európai régió ügyvezető igazgatója kiemelte: a GE a magyar kormány stratégiai partnereként tovább folytatja magyarországi beruházásait és ipari hátterének fejlesztését.

A központ szakértői szoftverfejlesztéssel, az üzleti folyamatok és alkalmazások rugalmasságát javító informatikai megoldásokkal, informatikai infrastruktúra építéssel és működtetéssel foglalkoznak majd, továbbá adatelemzési (Big Data) megoldásokhoz nyújtanak hozzáférést a vállalat ügyfeleinek – emelte ki Peter Stracar.”

Forrás:
A világ a digitális ipar korszakába lép; Külgazdasági és Külügyminisztérium; 2016. október 7.