Skip to main content
gazdasághírközlésInternetközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyartávközlés

Infotér 2016: Deutsch Tamás eredményekről adott számot és nem kímélte az uniós vezetést a reklámadó ügyében

Szerző: 2016. november 14.No Comments

„Néhány éve annak, hogy Deutsch Tamás e konferencián először szerepelt előadóként, akkor egy hangulatos pincében kevesebb mint 20 hallgató előtt szólalt meg, idén pedig ő lépett előadóként először a pulpitushoz.
A fideszes politikus, európai parlamenti képviselő, az internetadó bevezetése elleni tiltakozásokra reagáló miniszterelnöktől kapta azt a feladatot 2014 végén, hogy indítson nemzeti konzultációt az internetes fejlesztésekkel kapcsolatos kérdésekről, arról, hogy mit várnak el a magyar polgárok e fejlesztésektől. Tavaly lezajlott az InternetKon, amelynek következtetéseire alapozva elindult a Digitális Jólét Program (DJP) – ennek ugyancsak Deutsch lett a miniszterelnöki biztosa.

Nyitóelőadásában, mint ahogyan szinte minden alkalommal, amikor e tárgyban nyilvánosan előad, a biztos hangsúlyozta, hogy a DJP fókuszában is a magyar polgárok, a fogyasztók, a felhasználók állnak, és az az elsődleges cél, hogy ők váljanak e program haszonélvezőivé, mindenki léphessen egyet előre e téren is.

A biztos elmondta, hogy Európában a 17-74 éves korcsoport 17 százaléka sohasem internetezett még, hazánkban ez az arány 21%, ami másfél millió ember. A DJP célja, hogy a magyarországi internetezők száma érje el az európai átlagot, majd haladja meg azt, például úgy, hogy az eddig még soha nem internetezőket érzékenyítik a téma iránt.

Jövő év elejétől az internetezés áfája 27 százalékról 18 százalékra csökken és a szolgáltatók garantálják, hogy e csökkenés az utolsó fillérig megjelenik a fogyasztói árakban – mondta Deutsch, aki megköszönte a szolgáltatóknak az áfacsökkentés ügyében tanúsított partnerséget és együttműködést. Elmondta, hogy a fogyasztókat 2016 végéig szolgáltatójuk levélben tájékoztatja az áfácsökkentés tényéről és az internetelérés fogyasztói árának csökkenéséről. Ugyancsak 2017. január 1-től lesz elérhető a Digitális Jólét Alapcsomag, amely az eddig nem internetezők számára hivatott kedvet csinálni a belépésre a digitális világba.

Élesen fogalmazott Deutsch, amikor kommentálta az Európai Bizottság reakcióját a magyar reklámtörvény legutóbbi módosítására. Deustch szerint a bizottság idióta döntést hozott, amikor megtámadja a magyar kormány és parlament azon jogi szabályozását, hogy a közös adójogi normákat nem sértő módon vonja be a közteherviselésbe a globális cégeket.

A közeljövő tennivalói között említette Deutsch, hogy az 5G-s technológia tömeges bevezetést hazánkban el kell kezdeni, ezért a DJP keretében munkacsoportot hoznak létre. A tervek szerint egy pilot már 2017-ben működni fog, így a szabályozás kérdésekről szóló uniós szintű egyeztetéseken már saját tapasztalatok birtokában vehet részt hazánk. Az emlegetett pilot az önvezető autók zalaegerszegi tanpályájához kapcsolódóan jön majd széleskörű szakmai összefogással létre.”

Forrás:
Infotér 2016: Deutsch szerint Brüsszel idióta döntést hozott; Mester Sándor; Computerworld; 2016. november 9.