Skip to main content
közigazgatás: magyar

Uniós pénzek: elbocsátanak három vezetőt

Szerző: 2016. november 24.No Comments

„Három irányítóhatósági vezetőt is meneszt januárban a kormány – értesült a Magyar Idők. A döntésekre rálátó forrásunk szerint az európai uniós pénzek elosztásáért felelős vezetőkkel szemben elfogyott a kormányzati bizalom.

Ennek oka, hogy a pályázatok kiírásának üteme lassú, ahogyan a kifizetések is csak vontatottan haladnak. Emellett a döntések átláthatóságával is akadtak problémák. Úgy tudjuk, hogy a nyolc operatív programért felelős vezető közül egyet a Nemzetgazdasági Minisztériumból (NGM), kettőt pedig a fejlesztési tárcától bocsátanak el. Az NGM-hez két operatív program, a gazdaságfejlesztési és innovációs, valamint a terület- és településfejlesztési program tartozik. A fejlesztési minisztérium pedig az integrált közlekedés-fejlesztési operatív program, illetve a környezeti és energiahatékonysági operatív program forrásainak elosztásáért felel. A döntés jelentősége nagy, hiszen az egész európai uniós forráselosztási rendszert érinti.

Neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a vezetőváltás strukturális módosításokkal is járhat. Utóbbiakhoz minden bizonnyal az Európai Bizottság jóváhagyására is szükség lesz, ugyanakkor a vezetőváltás ténye is jelentős brüsszeli visszhanggal jár majd. A tét nem kicsi, a gazdaságfejlesztési program kerete 2550 milliárd forintra tehető, az energetikai fejlesztésekre 1161 milliárd forint, a területfejlesztésre 1200 milliárd, a közlekedésfejlesztésre pedig 1216 milliárd forint fordítható az évtized végéig.”

Forrás:
Uniós pénzek: elbocsátanak három vezetőt; Köpöncei Csilla; Magyar Idők; 2016. november 19.