Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Észtország más országokkal együtt szándékozik kiépíteni digitális közigazgatási rendszereket

Szerző: 2017. január 15.No Comments

„A GovInsider beszámolója szerint Észtország kormánya más országokkal együtt tervezi kiépíteni új, elektronikus földhivatali rendszerét. A projektben résztvevő partnerek az eredményeket saját országukban újrahasznosíthatják. Az észt kormány a 4,5 millió eurós projekt finanszírozásába EU-forrásokat is bevon. A megvalósításban örömmel vonnak be egyetemeket, magán és állami szereplőket egyaránt. [Horizon 2020 projekt keretében. Szerk.]

A résztvevők hozzáférhetnek a projekt teljes dokumentációjához, a kifejlesztett nyílt forráskódú szoftverhez és betekintést nyerhetnek abba, hogyan épül fel az adott kormányzati infokommunikációs (ICT) program. Viszonzásképpen a kormány elvárja, hogy a partnerek megosszák saját országuk jó gyakorlatait és felhasználói tapasztalatait, valamint teszteljék saját nemzeti adatbázisukon az elkészülő pilot terméket, visszajelzéseket adva róla.

A 33 hónaposra tervezett projekt 2017 szeptemberében indul, és 2020 májusában ér véget.

A terv nem előzmények nélküli, vannak már olyan digitális kormányzati megoldásaik, amelyeket megosztottak Finnországgal: e-adózási rendszer, digitális receptek (e-egészségügy), illetve az észt digitális kormányzat gerincét alkotó X-Road interoperabilitási platform, amely összeköti az észt közigazgatási nyilvántartásokat és a rájuk épülő szolgáltatásokat.”

Forrás:
Exclusive: Estonia wants to build government systems with other countries; Joshua Chambers, Charlene Chin; GovInsider; 2017. január 11.
Invitation to Land Registry Project; Az Európai Földhivatalok Egyesületének (European Land Registry Association) küldött észt ajánlat, amelyben a lehetséges partnerek számára vázolják az elképzeléseiket (pdf)
Lásd még: Introduction to X-Road; Riigi Infosüsteemi Amet