Skip to main content
gazdaságtechnikatudomány

GINOP-2.1.6-16 Exportképes innovatív termékek fejlesztésének támogatása az innováció vezérelt exportbővítés érdekében

Szerző: 2017. január 23.No Comments

„A felhívás célja hazai vállalkozások támogatása exportképes új termékek, szolgáltatások és technológiák házon belüli kifejlesztésének ösztönzésével. A támogatott projektekkel szemben elvárás, hogy a kutatásfejlesztési eredmények révén gyorsan piacra jutó, valódi újdonságtartalommal rendelkező termékek, szolgáltatások és technológiák szülessenek, ezáltal a cég exportján belül nőjön a magas hozzáadott értékkel rendelkező, korszerű, versenyképes tudást tartalmazó termékek, szolgáltatások részaránya és az eredmények fenntartható módon (üzletileg) hasznosuljanak.

A felhívásra a Közép-Magyarország régió kivételével az egész országból lehet pályázni. A rendelkezésre álló keretösszeg 5 milliárd forint.

A pályázat benyújtása

A pályázatok benyújtása elektronikus kitöltőprogramon keresztül, 2017. június 1-től a keret kimerüléséig folyamatosan, de legkésőbb 2019. június 1-ig lehetséges. Az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek együttesen kerülnek elbírálásra:

2017. július 4.
2017. szeptember 20.
2018. november 5.
2019. február 28.
2019. június 1.

Támogatható célkitűzések, tevékenységek

Támogatás az alábbi tevékenységtípusokra kérhető (önállóan kizárólag a kutatás-fejlesztési jogcím támogatható):
K+F projekthez nyújtott támogatás keretében alkalmazott (ipari) kutatás, kísérleti fejlesztés (a projekt elszámolható költségeinek legfeljebb 50%-a);
csekély összegű (de minimis) támogatás jogcímen a projekt előkészítésével, projektmenedzsmenttel, vásárokon való részvétellel, kötelező nyilvánossággal kapcsolatos tevékenység;
kutatási infrastruktúra beruházása jogcímen épület építése, korszerűsítése, eszközök beszerzése, átalakítása, továbbfejlesztése, immateriális javak beszerzése ill. ezekkel kapcsolatos szolgáltatások (a projekt elszámolható költségeinek legfeljebb 45%-a)..
A felhívás keretében olyan projektek nyerhetnek támogatást, amelyek a pályázat benyújtásakor rendelkeznek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal KFI szempontú szakpolitikai támogató véleményével, valamint illeszkednek a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában meghatározott nemzeti horizontális ágazati prioritások vagy intelligens technológiák valamelyikéhez.

Kötelező vállalások
Üzleti hasznosíthatóság terén a támogatást igénylő vállalja, hogy a KFI tevékenység eredményéből származó árbevétele a projekt pénzügyi befejezési évét követően a fenntartási időszak utolsó két évéig bármely 2 egymást követő üzleti évben eléri a támogatási összeg legalább 30%-át. Ezen kívül választandó vállalás a K+F munkahelyteremtés (kutató-fejlesztői helyeken foglalkoztatottak létszámának növelése) vagy legalább két külföldi kiállításon, vásáron való részvétel.

Az igényelhető támogatás mértéke
Pályázónként 200-450 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A projekt elszámolható összköltsége nem haladhatja meg a benyújtást megelőző utolsó lezárt, teljes üzleti év nettó árbevételét. Kísérleti fejlesztés és ipari kutatás és esetén a támogatási intenzitás legfeljebb 25 ill. 50%, amely a felhívásban részletezett feltételek mellett legfeljebb az elszámolható költségek 80%-áig növelhető. Csekély összegű támogatás és kutatási infrastruktúrához nyújtott beruházási támogatás esetén a támogatási intenzitás legfeljebb 50%.

A projekt futamideje
A projekt végrehajtására a kezdéstől számítva legfeljebb 30 hónap áll rendelkezésre. A pályázat benyújtása előtt megkezdett projekt nem támogatható.”

Forrás:
GINOP-2.1.6-16 Exportképes innovatív termékek fejlesztésének támogatása az innováció vezérelt exportbővítés érdekében; Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
GINOP-2.1.6-16 Exportképes innovatív termékek fejlesztésének támogatása az innováció vezérelt exportbővítés érdekében; Széchenyi 2020; 2017. január 19.