gazdaságinformatikatechnika

Ipar 4.0 – Nem tudják a gyárak, hogy milyen hatalmas adatvagyon van a kezükben

Szerző: 2017. február 4.No Comments

„Felmérések szerint a magyar ipari vállalatok több mint fele már három éve folytat digitalizációs fejlesztéseket, és felismerte az adatok értékét, az elemzés fontosságát. Arra viszont ennél jóval kevesebben fordítanak figyelmet, hogy a meglévő technológiai megoldások integrálásával jobb döntések, hatékonyabb folyamatok és új üzleti modellek szülessenek. Óriási technológiai kincs van a gyártó cégek kezében, csupán azt kell megtanulniuk, hogyan „okosítsák fel” gépeiket és működésüket.

Nem véletlenül kap egyre nagyobb figyelmet az ipari digitalizáció vagy más néven az ipar 4.0. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az S&T Consulting Hungary e témakörben végzett felmérésében a megkérdezett vállalatok 10-es skálán átlagosan 5,6-ra értékelték jelenlegi digitalizáltsági szintjüket.

A nyitás az ipar 4.0 felé láthatóan elindult, de hosszú még az út a lehetőségek nagyobb kihasználásáig. Magyarország sajnos le is van maradva a környező országokhoz mérten ezen a téren. A gyártók – ahogy az S&T Consulting kutatásából is egyértelműen kiderült – a költséghatékonyabb megoldásokat keresik, azaz a teljes géppark „okos” gépekre történő cseréje nem perspektíva számukra. A fejlődéshez első lépésként meg kell tanulniuk a cégeknek céltudatosan használni a meglévő eszközeiket. Azoknak a vállalatoknak, amelyek nem szeretnének a versenyben lemaradni, mindezt a lehető leggyorsabban kell elérniük.

A technológia már a kezünkben van
Az ipar 4.0 az elkövetkező néhány évben a teljes ipari szektort meg fogja reformálni a tervezéstől kezdve a karbantartáson át és a gyártási folyamatok optimalizálásán keresztül egészen a kutatás-fejlesztésig, árazásig vagy akár a termékbevezetésig. Ráadásul a legtöbb technológia már jó ideje elérhető, és az élet számos területén már alkalmazzák ezeket. Az IT-ban már évek óta használnak szenzorokat, mobilkommunikációt és wifit. Több mint 10 éve lehetőség van a hálózati forgalmak terrabájtjainak elemzésére, például a hackerek beazonosítására is hasonló technológiák használatosak. A hatalmas mennyiségű adat elemzésére és a BI dashboardok fejlesztésére kifinomult módszerek állnak rendelkezésre.

Azoknak, akik elsők akarnak lenni az ipar 4.0 területén, és ezáltal versenyelőnyre szeretnének szert tenni, első lépésként ezeket a már meglévő technológiákat kell beépíteniük mindennapi működésükbe. A Roland Berger kutatása alapján ugyanis ipari digitalizációval 25 százalékos ROCE- (tőkemegtérülés-) növekedés és közel 7 százalékos profitabilitás növekedés érhető el, azaz az fejlesztés eredményei bizonyítottan jelentősek.

Felokosítás az ipar 4.0 első lépése
Szabó Péter, az S&T Consulting nemzetközi rendszerintegrátor ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyar vállalatok egy részénél már rendelkezésre áll egy alap technológia, amelyet „felokosítva” ráléphetnek az ipari digitalizáció útjára. A legtöbben alkalmaznak vállalatirányítási rendszereket, a megrendeléseket digitálisan követik, a karbantartásokat, leállásokat elektronikusan rögzítik, gépsoraik sok paramétert gyűjtenek a gyártási folyamatról. Hatalmas adatvagyonon ülnek, amelynek lehetőségeit sokszor nem használják ki. A megfelelő kommunikáció biztosításával, esetleg további szenzorok és mérések beépítésével, de még inkább a különböző rendszereik összekapcsolásával, adataik automatizált feldolgozásával és elemzésével termelésük hatékonyságát jelentősen javíthatják.

A folyamatok átgondolásával érdemes kezdni
A S&T Consulting tapasztalati alapján a magyar gyártócégek többek között a következő hibákat szokták elkövetni, és ezáltal meglévő technológiai eszközeik lehetőségeit nem használják ki teljes körűen:

  • Manuális adatrögzítést végeznek, amelynek következmény a nagy hibaszázalék.
  • Szenzorok hiányában nem automatizáltan mérik gépeik teljesítményét.
  • Nem integrálják rendszereiket, nem látják és menedzselik integráltan a gyártási és logisztikai folyamataikat.
  • Nem fordítanak elég figyelmet az adatok elemzésére, következtetések levonására.
  • Nem figyelnek megfelelő mértékben az IT-biztonságra.
  • Elvetik a digitalizációs fejlesztéseket, mivel nincs erőforrásuk teljesen új gépsorokra, pedig a meglévő eszközeiket is „felokosíthatnák”.

Nem szabad tehát elfelejteni, hogy az ipar 4.0 nem az új okos eszközök beszerzésénél kezdődik, hanem a folyamatok átgondolásával, a meglévő eszközök hatékonyabb kihasználásával és az egész gyártási folyamatba, rendszerbe való integrálásával, amire sajnos sok gyártó vállalatnak nincs saját erőforrása és szaktudása. A rendszerintegrátorok rendszerekben gondolkozva, széleskörű tapasztalatikat felhasználva segítheenek a gyártó cégeknek személyre szabottan kiválasztani azokat az irányokat, amelyekkel valóban hatékonyságnövelést lehet elérni, és az ipari digitalizációnak köszönhetően valós versenyelőnyre lehet szert tenni.”

Forrás:
Hatalmas adatvagyon a gyártók kezében; GyártásTrend.hu; 2017. február 2.
Lásd még: Ipar 4.0: Nem tudják a gyárak milyen hatalmas vagyon van a kezükben; S&T Magyarország; 2017. január 31.