gazdaságinformatika

A középkorban változott ekkorát utoljára a bankolás?

Szerző: 2017. március 12.No Comments

„Az európai bankárok kicsit tartanak a PSD2-től. Szirénének, csábítás és pénzügyek az Európai Fizetési Csúcson.

Nagy szavak hangoztak el a Payment Services Directive 2-t (PSD2) tárgyaló Európai Fizetési Csúcson. Patrick Tans, a KBC banki termékekért felelős rangidős vezetője szerint hétszáz éve nem állt ekkora kihívás a bankok előtt…Tans attól tart, hogy a PSD2-vel a bankok elveszítik a kontrollt a felhasználói élmény felett. Pedig a pénzintézetek az 1400-as évek óta a kezükben tartották ezt a területet. Nehéz nem felidézni azt a FinTechRadar Konferencián elhangzott gondolatot azonban, hogy a fintechek ma már jobb appokat, kényelmesebb szolgáltatásokat tudnak nyújtani. Az ügyféladatok azonban még a bankoknál vannak, az ezekhez való hozzáférést azonban teljesen meg fogja változtatni a PSD2 életbe lépése.

A PSD2-vel meg kell osztanunk a felhasználói tartalmakat az új belépőkkel és több olyan kezdeményezés van indulóban, amelyeket arra terveztek, hogy a felhasználókat az adataik feladására csábítsák – mondta Tans a Finextra tudósítása szerint. A szakember szerint azonban valami előnye is lehet az új irányelvnek, új ügyfeleket hozhat a pénzintézeteknek.

Philippe Lepoutre, a Societe Generale nem volt még ennyire sem optimista. Szerinte a PSD2 bebörtönzi a bankokat, mert mindenképpen kell fizetési szolgáltatást nyújtaniuk, ha hitelesek akarnak lenni az ügyfelek szemében. A pénzintézeteknek azt kell kitalálniuk, ezt a kötelezettséget hogyan tudják a létező üzleti modelljükbe beépíteni. Lepoutre szerint a bankoknak arra kell fókuszálniuk, amikben speciális tudásuk van, a periferiális területekre pedig fintech partnereket kell keresniük.

A partnerség más kontextusban is elhangzott. Michael Salmony, az Equens Worldline tanácsadója szerint a külső partnerek kreativitásának kiteljesítését segítő rendelkezés a PSD2. “Ahogy az infrastruktúra megnyílik, kreatív ötletek fognak felbukkanni.” Persze, arra semmi garancia nincs, hogy európai partnerek bukkannak fel ezekkel az ötletekkel. Ázsiában, különös tekintettel Kínára, nagy erőkkel dübörög a fintech, onnan is érkezhetnek versenyzők az európai piacra.”

Forrás:
PSD2: a középkorban változott utoljára ekkorát a bankolás; FinTechRadar; 2017. március 9.
Korábbi cikkeink a PSD2-ről