Skip to main content
gazdaságkörnyezetvédelemközigazgatás: magyar

Szekszárdon ülésezik a Megyei Jogú Városok Szövetsége: hulladékgazdálkodás, körforgásos gazdálkodás, sport

Szerző: 2017. április 23.No Comments

„A brüsszeli előírások megnehezítik a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását – hangzott el a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) szekszárdi közgyűléséről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A közgyűlés fontos témája a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása – közölte a Babits Mihály Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke. Szita Károly tudatta, ezen közszolgáltatás díja jelenleg Magyarországon az egyik legolcsóbb az EU-ban, ám a rezsicsökkentés eredményének megtartása küzdelmes, mert a brüsszeli előírások megnehezítik azt. Az MJVSZ arra bátorítja a kormányt, hogy tegyen meg minden lépést, mellyel az elért eredmények megtarthatók – emelte ki.

A jövő héten benyújtják a hulladékgazdálkodásról szóló törvény módosítását, melynek az a célja, hogy szolgálja azt a kormányzati elképzelést, mely egy fenntartható, gazdaságilag hatékony, nullszaldósan működő és a rezsicsökkentés vívmányait fenntartó üzemeltetési struktúrát kíván kialakítani. A módosítással ennek végső lépése történik meg – tájékoztatott Dr. Makai Martina, zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

Mint azt hozzátette, Magyarországon hulladékgazdálkodási közszolgáltatási régiók jönnek létre, a közszolgáltatók száma pedig radikálisan csökkenni fog. Ennek eredményeként egy racionális, fenntartható, gazdasági struktúra jön majd létre, olyan számú szolgáltatóval, mely valóban megfizethető és működőképes.

A törvény arra is ki fog térni, hogy az üveghulladék gyűjtés terén további erőfeszítések szükségesek, hogy a kitűzött célok elérhetővé váljanak. Az EU által kitűzött célok elérésére szükség van azon kereskedelmi egységek együttműködésére is, melyek képesek begyűjteni az üveghulladékot a lakosságtól – részletezte a helyettes államtitkár.

Makai Martina hangsúlyozta, a közszolgáltatásnak – az alvállalkozókat is beleértve – nonprofitnak kell lennie, mert csak így biztosítható a rezsicsökkentés fenntartása.

A helyettes államtitkár azt is megosztotta, hogy az európai bizottság idevágó, úgynevezett körkörös gazdaságról [az Európai Bizottság újabban a „körforgásos gazdaság” kifejezést használja. Szerk.] szóló javaslatával az a gond, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja Magyarország hulladékgazdálkodási szerkezetét és olyan szerkezetben próbál meg teljesítendő irányszámokat meghatározni, amely a nyugat-európai országok hulladékgazdálkodási szerkezetén alapul. Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy Magyarország képtelen a meghatározott számokat teljesíteni.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere örömét fejezte ki, hogy az MJVSZ 2008 után idén ismét Szekszárdon tartja közgyűlését. Mint mondta, a közgyűlés jó lehetőség arra, hogy a megyei jogú városok megmutassák, az utolsó találkozás óta milyen fejlesztések történtek és hova kívánnak eljutni. Mint azt hozzáfűzte, a közgyűlés két napja alatt komoly szakmai programok zajlanak.

A hulladékgazdálkodási törvény módosításával összefüggésben arról tájékoztatott, hogy Szekszárd sokat küzdött azért, hogy saját hulladékgazdálkodási cége (Alisca Terra – a szerk.) legyen. Mint azt hangsúlyozta, az új rendszerben is fent fogják tudni tartani a szolgáltatást és meg fogják tudni őrizni a társaság által biztosított munkahelyeket.

Ifjúsági olimpiát tartanak Győrben
A közgyűlésen Borkai Zsolt, Győr polgármestere arról szólt, hogy nyáron ifjúsági olimpiát tartanak, melynek a város lesz a házigazdája – közölte Szita Károly. Hozzátette, a MJVSZ-be tartozó 23 város évente összesen mintegy 20 milliárd forintot fordít sportcélokra és ezzel az állam után a második legnagyobb támogatója a sportéletnek. A megyei jogú városok vezetői szomorúak amiatt, hogy Magyarország nem rendez olimpiát, de büszkék arra, hogy ifjúsági olimpiát igen – hangsúlyozta”

Forrás:
Szekszárdon ülésezik a Megyei Jogú Városok Szövetsége; Kadarka.net (Szekszárdi Információs Portál); 2017. április 20.
Lásd még:
A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK
Az anyagkörforgás megvalósítása – a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési terv
; Európai Bizottság; COM/2015/0614 final; 2015. december 12.
Circular Economy; Európai Bizottság (a Bizottság összefoglaló webhelye a körforgásos gazdaságról)
REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE
COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE AND THE
COMMITTEE OF THE REGIONS
on the implementation of the Circular Economy Action Plan
; Európai Bizottság; COM(2017) 33 final; 2017. január 26. (pdf)
Körforgásos gazdaság (korábbi cikkeink a témában)