Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Várhatóan jó év elé néznek a magyar települések

Szerző: 2017. április 24.No Comments

„A 2018-as költségvetésben időarányosan rendelkezésre állnak a szükséges fejlesztési források, így a megyei jogú városok egyről a kettőre tudnak majd lépni. A gazdaság növekedése nyomán jövőre 5 százalékkal nőhetnek az önkormányzatok adóbevételei – hangzott el a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) szekszárdi közgyűléséről tartott sajtótájékoztatón.

Jó év elé néznek a magyar települések, hiszen azok a fejlesztési források, melyek egyrészt érintik az utak építését, a bölcsődék és óvodák felújítását, fejlesztését, az ipari parkok építését, az épületenergetikai programokat, a 2018-as költségvetésben időarányosan rendelkezésre állnak – kezdte Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnöke a Babits Mihály Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatót. Mint azt hozzáfűzte, ezek az uniós (TOP) és hazai (Modern Városok Program) források mintegy 3000 milliárd forintot tesznek ki, melyet az önkormányzatok megkapnak.

Ugyancsak jó hír, hogy 2018-ban sem állnak le a bérfejlesztések – hangsúlyozta Szita Károly.

– Hasznos párbeszéd zajlik az MJVSZ és a kormányzat között. Ennek a párbeszédnek is köszönhető, hogy a helyi önkormányzatok finanszírozása stabil, sőt sokszor pozitív egyenleget mutat – fogalmazott Banai Péter Benő a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Mint arról tájékoztatott, a 2018. évre vonatkozó költségvetési törvényjavaslatot a kormány két nappal ezelőtt tárgyalta. Jelenleg a költségvetési tanács véleményezi azt és április végén, május elején kerül sor a törvényjavaslat benyújtására – mondta.

Az államtitkár kiemelte, már most látszik, hogy a megyei jogú városok egyről a kettőre tudnak majd lépni. Tudatta, bízik abban, hogy az önkormányzati rendszer egésze előre léphet.

Banai Péter Benő mindezt annak alapján mondta, hogy jövőre 4,3 százalékos reálgazdasági növekedés van kilátásban. Számításai szerint ez az önkormányzatok számára azt jelenti, hogy a helyi adóbevételek mintegy 5 százalékkal nőnek.

A költségvetési támogatásokat illetően az a működési, finanszírozási rendszer, mely az önkormányzatok stabilitását biztosította, fennmarad 2018-ban is és mellette fejlesztési célokra jelentős uniós és hazai források állnak rendelkezésre. Ezeket a kormányzat a jövő évi költségvetési tervében is szerepeltetni fogja – tájékoztatott az államtitkár.

– Az a költségvetés, melynek tervezési folyamata zajlik, biztonságos önkormányzati működést fog garantálni. Ez köszönhető annak a gazdasági növekedésnek, mely az elmúlt évek gazdaságpolitikájának eredménye, és amely a városokban lévő ipar és az ehhez kapcsolódó adóbevételek útján a városok költségvetésében is megjelenik – mondta Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az MJVSZ társelnöke.

Szintén fontos, hogy a kormány a végre valóban térségi központokként gondol a térségi központokra és az uniós források, illetve a Modern Városok Program keretében ezekre a központokra támaszkodva speciális programokat indított – folytatta a szövetség társelnöke. Az, hogy címkézett források állnak rendelkezésre és maga a források volumene, óriási jelentőséggel bír. Szintén hatalmas a jelentősége, hogy a rendelkezésre álló összesen 3000 milliárd forint keretösszegű programokat helyi szintű kezdeményezések keretében fogalmazták meg – tudatta Dr. Cser-Palkovics András. Mint azt zárásként elmondta, a programok 2020-2022-re valósulhatnak meg.

A TOP és a Modern Városok Program összesen mintegy 50 milliárd forint értékű fejlesztést takar Szekszárdon és nem mindegy, hogy a következő években milyen ütemben tudják majd ezeket a fejlesztéseket megvalósítani – mondta el Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a sajtótájékoztatón.”

——-

„Az önkormányzatok stabilitását biztosító támogatási rendszer 2018-ban is fennmarad, emellett jelentős európai uniós és hazai fejlesztési források állnak majd rendelkezésre – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára pénteken Szekszárdon.
Banai Péter Benő a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlését követő sajtótájékoztatón hozzátette: a 2018-as költségvetési törvényjavaslat alapján nemcsak a megyei jogú városok, hanem az önkormányzati rendszer egésze is „egyről a kettőre fog jutni”.

A törvényjavaslat, amelyet április végén, május elején nyújtanak be az Országgyűlésnek, 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami azt jelenti, hogy a helyi adóbevételek mintegy 5 százalékkal nőnek – mondta.

Az államtitkár közölte: az önkormányzatok forrásai a gazdasági növekedésnek köszönhetően bővülnek majd, és nőnek a központi költségvetési támogatások is. A minimálbéremelés és a közszférában megvalósuló bérfejlesztés többletét a központi költségvetés fedezi.

A polgármester az MJVSZ szekszárdi közgyűlésével kapcsolatban arról is szólt, erős szakmai program állt össze és nehéz másfél nap áll a résztvevők mögött. Hozzátette, a közgyűlés remek alkalmat teremtett arra, hogy megmutassák a polgármestereknek a várost és a kultúrát.

Mint azt korábban megírtuk, az MJVSZ 2008 után most ismét Szekszárdon tartotta közgyűlését csütörtökön és pénteken Szekszárdon. Az első napon a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása volt az egyik fő téma. Az erről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: a brüsszeli előírások megnehezítik a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását.”

Forrás:
Szita Károly Szekszárdon: jó év elé néznek a magyar települések; Kadarka.net (Szekszárdi Információs Portál); 2017. április 21.
2018-ban is stabil lesz az önkormányzatok támogatása; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2017. április 21.