Skip to main content
közigazgatási informatika

Új, egységesített, felhő alapú Kormányzati Adatközpontot (KAK) épít a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ)

Szerző: 2017. május 1.One Comment

„Jövőre már egységesített, felhő alapú adatközpontba kerülhetnek az állam és a közigazgatás által tárolt legtitkosabb adatok is. A 16 milliárd forintot meghaladó projekt kivitelezője a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató.

Két helyszínen, Budapesten és Gödön építi fel a hazai e-közigazgatás elterjesztését segítő új Kormányzati Adatközpontot (KAK) a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ). A létesítmény a legmagasabb szintű védettséget élvező adatok elhelyezésére is alkalmas lesz – jelentették be a programot elindító tájékoztatón.

Már nemcsak infrastruktúrát szolgáltat
Az adatközpont projektet a KÖFOP (Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program) keretében valósítják meg 16,3 milliárd forintból. Az indoklás szerint napjainkra a kormányzat és a közigazgatás számára stratégiai fontosságúvá váltak a zavartalanul, üzembiztosan működő informatikai háttérrendszerek. Ezt az igényt leginkább egy állami tulajdonban levő, speciális igényeket is kiszolgálni képes, biztonságos, jól szabályozott, szolgáltatás-orientált, nagy teljesítményű központi informatikai környezettel lehet maradéktalanul kielégíteni.

A kormány még 2014-ben hozott határozatot arról, hogy mielőbb valósuljon meg egy a felhőalapú szolgáltatásokat is nyújtani képes adatközpont. A kivitelezéssel megbízott NISZ-nek már van tapasztalata ezen a téren, az általa korábban kialakított kormányzati felhő révén. Miután az ott nyújtott kizárólag infrastruktúra szintű szolgáltatások ismertté váltak, a kapacitás bővítése mellett további szolgáltatásokra is lenne igény. Az új projektnél már ezt is figyelembe vették.

Az infrastruktúra szintű szolgáltatások mellett adatbázis- és platformszolgáltatásokat, valamint önálló, szoftverszintű szolgáltatásokat alakítanak ki automatizált üzemeltetési folyamatokkal. Az adatközpontok a felhőbe nem integrálható rendszerek számára hoszting típusú elhelyezést is biztosítanak.

Open source és virtuális technológiára épül
Az adatközpont fogadja be a jelenleg még fejlesztés alatt álló kormányzati és közigazgatási rendszereket, megfogalmazott cél, hogy az intézményi e-közigazgatási rendszerek integrálhatósága, hatékonysága növekedjen, az üzemeltetési költségek pedig csökkenjenek. Az intézmények géptermei, szerverei jelenleg még szétaprózottan helyezkednek el.

A KAK-ot két helyszínen építik fel, a nagyobbik 1600 m2 nettó géptermi környezetű létesítmény Budapesten a Fehérvári úton lesz, a tervek szerint az idei év végére készül el. A másik 600 m2-es pedig Gödön épül fel, átadása jövő év első felében várható.

A KAK privát felhő megoldásként valósul meg, önkiszolgáló portállal, OpenStack és Vmware szerverekkel, tárolókkal. A rendszer 3200 fizikai processzoron alapul, 76,8 TB memóriával és 2,4 PB tárolási kapacitással. Azok az intézmények férhetnek majd hozzá, amelyek rajta vannak a Nemzeti Távközlési Gerinchálón.”

Forrás:
A legtitkosabb állami adatok is a felhőbe költöznek; Bitport.hu; 2017. április 30.
Korábbi cikkeink: Kormányzati Adatközpont