közigazgatás: magyarterületfejlesztés

A Veszprém megyei települések 18 milliárd forint TOP-forrást nyertek el az első körben

Szerző: 2017. május 7.No Comments

„A Veszprém megyei települések 18,09 milliárd forintot kapnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatának első körében, a megye ezzel országosan a középmezőnyben van – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján.
Kovács Zoltán – aki Veszprém megyei fejlesztési biztosa is – elmondta, hogy a települések támogatási igénye a megyében 53,623 milliárd forint volt. Eddig 117 pályázat nyert, 6,2 milliárd forint odaítélése pedig még elbírálás alatt áll. Kovács Zoltán kifejtette: a megyei önkormányzatnak – amelynek korábban intézményfenntartó szervezet volt – a településfejlesztés a fő feladata, amelynek forrása a TOP-ból származik. Veszprém megyéből 267 pályázatot nyújtottak be, országosan 11 ezer érkezett – közölte.

A megyei fejlesztési biztos elmondta azt is, hogy Veszprém 12 milliárd forint támogatáshoz jut pályázat benyújtása nélkül, úgynevezett pályázati programok útján, és 13 milliárd forint jut a Balaton-parti 94 településnek.
Gazdaságfejlesztésre 6 pályázat 2,5 milliárd forintot nyert el, turizmusfejlesztésre 15 pályázat kapott 3 milliárdot, és 15 óvoda, 4 bölcsőde is szerepel a nyertesek között. Környezetvédelmi fejlesztésekre – jórészt csapadékvíz-elvezetésre – 14 pályázat nyert támogatást – ismertette.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke felidézte: a pályázatok kiírása előtt, 2013-ban elfogadták a megyei területfejlesztési koncepciót, majd 2014-ben a területfejlesztési programot. A területi, társadalmi, gazdasági igények feltérképezését követően pedig 2016 elején kiírták a pályázatot.

A közgyűlés elnöke közölte: az elsőkörös pályázatok közül 36 még elbírálásra vár, a második körben pedig további 13,7 milliárd forintot nyerhetnek majd el a települések.”

Forrás:
A Veszprém megyei települések 18 milliárd forint TOP-forrást nyertek el az első körben; Miniszterelnökség; 2017. május 5.