egészségügyközigazgatási informatikatörvények, határozatok

Egészségügyi tárgyú törvényeket módosítanak

Szerző: 2017. május 7.No Comments

„A kormány egészségügyi törvénymódosító csomagjáról tartottak általános vitát az Országgyűlésben csütörtök este.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár ismertette azt az egészségügyi törvénymódosító javaslatcsomagot, amely szerint november 1-jétől az egészségügyi intézményekben, így a patikákban is megszűnik és elektronikus útra terelődik a leletek és a receptek “papír alapú mozgása”. Szólt arról is, hogy a javaslat megkönnyíti a transzplantációs várólistára jutást, így a magyar betegek könnyebben juthatnak átültetendő szervekhez Európából. Az előterjesztés emellett megkönnyíti a kísérleti gyógyszerek gyártását is, továbbá felére csökkenti a kis- és középvállalkozásokat érintő hatósági díjakat.

Bene Ildikó, a Fidesz vezérszónoka támogathatónak nevezte a kormány javaslatait, egyúttal arra kérte a többi frakciót is, hogy szavazzák meg a változtatásokat.

Teleki László, az MSZP vezérszónoka aktuálisnak nevezte a vények és a leletek elektronizálását, aminek szerinte akkor lesz igazi haszna, ha azt valóban minden érintett látja egy központi rendszeren keresztül. A szocialista politikus emellett reményét fejezte ki, hogy a transzplantációs várólistát érintő módosítások nem teszik lehetővé, hogy a betegek pénzért kérhessék előrébb sorolásukat.

Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka közölte, képviselőcsoportjuk egyelőre nem alakította ki végleges álláspontját a javaslatról. Frakciótársa Rig Lajos azt mondta, a papír alapú ügyintézés felváltása sok előnye mellett nehézségeket is okozhat azokban a háziorvosi rendelőkben, ahol nem megfelelő a számítástechnikai háttér. Ez után az általános vitát lezárta az elnöklő Sneider Tamás.”

Forrás:
Egészségügyi tárgyú törvényeket módosítanak; Medical Online/MTI; 2017. május 5.
T/15369 Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról; Országgyűlés; 2017. április 26.