hírközlésinformatikaInternetközigazgatás: magyartávközlés

A Nokia Skypark új, minőségi fejezetet nyit a magyar informatikai és távközlési iparágban

Szerző: 2017. május 14.No Comments

„A Nokia Skypark irodaépület átadásával új minőségi fejezet nyílik a magyar informatikai és távközlési iparágban, a 25 ezer négyzetméteres épület a legújabb és egyik legmodernebb iroda és kutatás-fejlesztési helyszín a szektorban – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Nokia Solutions and Network Kft. új épületének átadásán, Budapest VIII. kerületében, a Corvin-negyedben.

A projektet fejlesztő Futureal csoport közlése szerint több mint 20 milliárd forint a beruházás értéke.

Szijjártó Péter megjegyezte, a Nokia kiemelt helyszínként tekint Magyarországra globális fejlesztési stratégiájában, és továbbra is bővíteni kívánja itteni kapacitásait.

Szijjártó Péter kiemelte, a világviszonylatban is jelentős fejlesztéseken dolgozó magyar informatikusok és mérnökök a lehető legjobb körülményeket kapják ahhoz, hogy további fontos eredményeket érhessenek el a világszintű fejlesztésekben. A Nokia globális expanzióban van, árbevétele 89 százalékkal nőtt tavaly, világszerte 102 ezer munkavállalót foglalkoztat, és 5 milliárd eurót költött kutatás-fejlesztésre, ami 136 százalékkal haladta meg az előző évit.

A tárcavezető elmondta, Magyarország szeretné Közép-Európában a legkedvezőbb feltételeket kínálni azoknak a vállalatoknak, amelyek kutatás-fejlesztésre alapuló új technológiákat kidolgozó beruházásaikhoz keresnek helyszíneket. Ehhez a kormány megteremtette a kedvező adózási, képzési és digitális feltételeket is – mondta.

Tavaly a magyar információtechnológiai iparág 3 ezer 101 milliárd forint termelési értéket állított elő, amely négy százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, a szektorban tavaly év végén 201 ezren dolgoztak, ami 14 százalékos növekedés. Ennek az ágazatnak vitán felülállóan egyik húzóvállalata a Nokia Magyarországon – tette hozzá.

Zagyva Béla, a Nokia Solutions and Network Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a magyar szakemberek több olyan megoldást fejlesztenek, amelyek 10 éves távlatban határozzák meg a technológiai fejlődés irányát. Példaként említette, hogy itt fejlesztették ki a világ legtöbbet használt magyar termékét, egy úgynevezett mobil kapcsolószervert, ami több mint 1,4 milliárd embert köt össze. Az MTI-nek arról is beszámolt, hogy a Futureal csoporttal 10 éves bérleti szerződést kötöttek az épületre, hosszabbítási opcióval.

Az ügyvezető igazgató ismertette, a vállalat mintegy 2100 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, az új épületben mintegy kétezren dolgoznak, a költözést január végén fejezték be. A Nokia csaknem 20 éve van jelen Magyarországon, a budapesti iroda a Nokia szervezetének egyik jelentős kutatás-fejlesztési központja – tette hozzá. Hangsúlyozta, a fejlesztések nem állnak meg a vállalaton belül, a Nokia aktív szereplője az egyetemi kutatásoknak, lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy valós ipari fejlesztések között próbálhassák ki magukat.

Futó Gábor, a Futureal tulajdonosa pedig az új épületet méltatta: szavai szerint ebben olyan inspiráló környezetet tudnak teremteni, ahol a fejlesztők és programozók jól érzik magukat. Kitért arra, hogy az irodát az OTP Prime Ingatlanalap vásárolta meg néhány hete.

A nyilvános cégadatok szerint a Nokia Solutions and Network Kft. 2015-ben 26,3 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el az egy évvel korábbi 21,4 milliárd forint után. A cég adózott eredménye 2015-ben 1,89 milliárd forintot tett ki a megelőző évi 977 millió forint után.”

Forrás:
Új minőségi fejezet nyílik a magyar informatikai és távközlési iparágban; Külgazdasági és Külügyminisztérium; 2017. május 9.