informatikaInternetközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatársadalom

Infokommunikációs akadálymentesítés fejlesztésére hirdetnek pályázatot

Szerző: 2017. május 14.No Comments

„A fogyatékossággal élők közszolgáltatásokhoz való hozzáférését megkönnyítő, infokommunikációs alapú akadálymentesítés fejlesztésére hirdet pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – jelentette be a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly felidézte, a 2015-ben elfogadott, tízéves fogyatékosügyi program két fontos pontja az akadálymentesítés és a hozzáférési esélyek javítása. A most meghirdetett pályázat az utóbbit célozza, hogy a legkisebb településeken is elérhetővé váljanak a közszolgáltatások a fogyatékossággal élők számára a modern infokommunikációs eszközök segítségével.

Az államtitkár az infokommunikációs akadálymentesítésre példaként említette a már évek óta használt, siketeknek segítő kontaktszolgáltatást, amelynek lényege, hogy az ügyintézés során jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére nincs szükség, tableten vagy okostelefonon keresztül videotolmácsolást biztosítanak az érintetteknek.

A mostani pályázatot annak a kilenc országos érdekképviseleti szervezetnek, illetve konzorciumaiknak hirdetik meg, amelyek a kormány kiemelt partnerei és az Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjai – közölte az államtitkár.

Ezek a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketvakok Országos Egyesülete, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Éfoész), az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF), az Afázia Egyesület és a Démoszthenész Egyesület.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló, négymilliárd forintos keretösszegű pályázatra első körben július 19-ig lehet jelentkezni, de ha marad forrás, akkor egészen az év végéig várják a pályázatokat.

A támogatott projektek célja lehet a már meglévő, eddig csak segítővel igénybe vehető szolgáltatások továbbfejlesztése, a humánerőforrás igényének csökkentése vagy újszerű, támogató jellegű módszerek kifejlesztése – közölte.

Kifejtette, nemcsak a szoftverfejlesztés a feladat, hanem a célcsoport igényeire szabott szolgáltatás elindítása és működtetése is. Támogatják különböző szolgáltatási pontok kialakítását, helpdesk rendszerek működtetését, az új szolgáltatásokról szóló tájékoztatók készítését, a felhasználók betanítását, a szakemberek képzését, az informatikai rendszer fejlesztését, valamint ehhez kapcsolódó eszközök vásárlását és üzembe helyezését…”

Forrás:
Infokommunikációs akadálymentesítés fejlesztésére hirdetnek pályázatot; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2017. május 12.
EFOP-1.1.5-17 A fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása; Széchenyi 2020