gazdaságközigazgatás: magyar

3,9 milliárd forint Pest megyei fejlesztésekre

Szerző: 2017. június 18.No Comments

„96 pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el versenyképességének erősítésére, beruházások végrehajtására 1,1 milliárd forintot, valamint 11 ipari park fejlesztésére kaptak 2,8 milliárd forintot Pest megyei önkormányzati szervezetek a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) – közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára. Az államtitkár ismertette, a nyertesek beruházásainak teljes értéke meghaladja az 5,9 milliárd forintot.

60 Pest megyei vállalkozás a piaci megjelenésük támogatására elnyert 465 millió forintból 1902 munkavállaló alkalmazását vállalta a fenntartási időszak végéig, beruházásaik értéke pedig meghaladja a közel 900 millió forintot. A támogatás lehetővé teszi a külföldi kiállításokon és vásárokon való megjelenést, külföldi árubemutatók és üzletember találkozók megszervezését, szabadalom megszerzését, megvédését és innovációs tanácsadás igénybevételét exportképességük növelése, nemzetközi hálózatokba történő bekapcsolódásuk, a szomszédos országokkal és a régióval folytatott külkereskedelmi tevékenységük fejlődése érdekében.

A kapacitásbővítő beruházásainak támogatására 650 millió forintot nyert 36 pest megyei vállalkozás, beruházásaik teljes értéke meghaladja az 1,8 milliárd forintot. A nyertesek vállalták az együttesen 3,9 milliárd forintot meghaladó éves nettó árbevétel-növekedést, és közel 1140 munkavállaló alkalmazását a fenntartási időszak végéig. A támogatásból a vállalkozások eszközöket, gépeket vásárolhatnak, de lehetőség nyílik fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására is, a feldolgozóiparhoz kapcsolódó exporttevékenységük növelése érdekében.

2,8 milliárd forintot nyertek el 11 ipari park fejlesztésére Pest megyei helyi önkormányzati szervezetek, illetve kisvállalkozások. Az Üzleti infrastruktúra fejlesztésének támogatása Pest megyében felhívás keretében a nyertesek vállalták 231 új munkahely megteremtését. A támogatásból meglévő iparterületek, ipari parkok, tudományos és technológiai parkok fejlesztése, iparterületek kialakítása, alapinfrastruktúra kiépítése, új épület építése, meglévő felújítása, bővítése valósulhat meg a vállalkozói környezet és az üzleti infrastruktúra fejlesztése, a regionális, valamint országos gazdaságélénkítő hatás érdekében. – tette hozzá az államtitkár.”

Forrás:
3,9 milliárd forint pest megyei fejlesztésekre; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2017. június 15.