közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

2,8 milliárd forintos projekt keretében bővítik az elektronikus azonosítási és dokumentumhitelesítési szolgáltatásokat

Szerző: 2017. június 28.No Comments

„A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség alkotta konzorcium 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból bővíti az elektronikus azonosítási és dokumentumhitelesítési szolgáltatásokat, a fejlesztés hozzájárul az e-ügyintézés terjedéséhez – közölte a NISZ Zrt. szerdán.

A közlemény szerint a lakosság, a vállalkozások és az államigazgatás által használt korszerű e-ügyintézési szolgáltatások az ügyintézésben résztvevők biztonságos azonosítására, valamint a hiteles elektronikus jognyilatkozat készítésére épülnek.

Kiemelték: a program az e-ügyintézés terjedését támogatja, ugyanis a fejlesztések lehetővé teszik a nem természetes személyek nevében végzett ügyintézésnél az eljárási jogosultságok ellenőrzését, valamint – a határon átnyúló e-ügyintézésnél – a magyarországi azonosítási rendszerek kapcsolódását az uniós azonosítási keretrendszerhez. A projektben létrehoznak egy központi, mobil eszközökkel is használható dokumentumhitelesítés szolgáltatást is.

A projekt az Európai Szociális Alap 85 százalékos és a magyar költségvetés 15 százalékos finanszírozásával valósul meg. A fejlesztés a tervek szerint 2018. június 30-án zárul – olvasható a közleményben.”

Forrás:
Uniós pénzből fejlődik a magyar e-ügyintézés; Világgazdaság/MTI; 2017. június 28.