Skip to main content
gazdaságkörnyezetvédelemközigazgatás: külföldöntársadalomtechnikatudomány

Európai uniós projekt vihet természetes, zöld környezetet a betondzsungelekbe

Szerző: 2017. július 9.No Comments

„A „Connecting Nature” elnevezésű átfogó és kiterjedt európai uniós projekt alapvetően formálhatja át a várostervezés és az urbanizáció jövőjét. A dublini Trinity College egyetem által vezetett program – amely 12 millió eurós támogatással fogja össze és irányítja 19 ország 37 szervezetének munkáját – célja nem kevesebb, mint az, hogy az EU világvezető legyen azokban a megoldásokban, amelyek a természetes környezetet hivatottak visszaállítani a betondzsungelekben.

A siliconrepublic.com híradásában emlékeztet rá, hogy a következő évtizedekben a népesség exponenciális növekedése várható a nagyvárosokban, ami ezzel együtt egyre kedvezőtlenebbé teheti az életfeltételeket, többek közt a szennyezés növekedésével, amivel a közszolgáltatások nem tudnak lépést tartani. A „Connecting Nature” célja, hogy befektetéseket ösztönözzön olyan okos, mérnökök által tervezett, de természetes alapú megoldásokra, amelyek képesek megbirkózni napjaink legnagyobb kihívásai közül a gyors urbanizációval és az ökoszisztéma károsodásával.

A problémák orvoslására a projektben résztvevő szervezetek azt vizsgálják, hogy a városok hogyan tudnának befogadni városi környezetben is életképes erdőket, ligeteket, vizes élőhelyeket, kiterjedt tetőkerteket, zöld falakat és zöld folyosókat. Megteremtve annak a lehetőségét is, hogy kertek és veteményesek hálózata jöjjön létre, ami felpörgetheti a városok élelmiszertermelő képességét. De fontos cél a rekreációs célú parkok kialakítása is, valamint olyan, időszakosan vízzel elárasztható élőhelyek kialakítása, amelyek a hirtelen áradások veszélyét háríthatják el. A Trinity College adjunktusa a projekt vezetőjeként kiemelte, hogy a munka nem csak a légkör ellenálló és megújulási képességének fokozásáról szól, hanem a következő generációk városi környezetének teljes átalakulásáról is. Ennek érdekében a résztvevők egymással együttműködve dolgoznak ki egész városokra kiterjedő mesterterveket testre szabható természet-alapú megoldásokkal, kialakítva ezek finanszírozási hátterét is.”

Forrás:
TCD to lead €12m smart city project to bring nature to concrete jungles; Colm Gorey; Siliconrepublic.com; 2017. július 5.
Lásd még: Connecting Nature