közigazgatási informatika

„Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése (KKIR3)”: tovább egységesítik a közigazgatás informatikai rendszereit

Szerző: 2017. augusztus 30.No Comments

„A NISZ Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség konzorciuma a 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült, az adminisztratív terhek csökkentése konstrukció keretében. A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 azonosító számú „Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése (KKIR3)” elnevezésű projekt keretében folytatja a közigazgatási szervezetek informatikai rendszereinek korszerűsítését. A fejlesztés idő- és költségmegtakarítást eredményez a kormányzati intézmények számára.

A KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 azonosító számú „Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése (KKIR3)” elnevezésű projekt keretében folytatja a közigazgatási szervezetek informatikai rendszereinek korszerűsítését. A fejlesztés idő- és költségmegtakarítást eredményez a kormányzati intézmények számára.

Megvalósítási szakaszba lépett a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00020 azonosítószámú, Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése (KKIR3) megnevezésű európai uniós finanszírozású projekt.

A projekt elsődleges célja, hogy a magyar kormányzati informatikai rendszer működése egységessé váljon. Ezt elsősorban az e-ügyintézés technológiai hátterét adó informatikai környezet továbbfejlesztésével, az infokommunikációs szolgáltatások korszerűsítésével és egységesítésével, a mindenkori minisztériumi szervezeti változásokat rugalmasan követő infokommunikációs szolgáltatások fejlesztésével éri el.

Az ügyintézés elektronizálásának térnyerésével egyre több papíralapú folyamat kerül digitális alapokra, ami ugrásszerűen növeli a mozgatandó, illetve tárolandó adatok mennyiségét. A kormányzati intézményekben jelenleg használt elektronikus kommunikációs formák nem alkalmasak az egyre növekvő méretű állományok, adat-, hang- és képfájlok költséghatékony megosztására, karbantartására és biztonságos tárolására. Ezen feladatok központosított ellátásával jelentős költségcsökkenés érhető el. Mindezek mellett az intézményi munkavégzést segítő, többféle, de hasonló funkciókat ellátó alkalmazások egységesítése is költségmegtakarítást eredményez.

A Központosított kormányzati informatikai rendszer bővítése (KKIR3) projektet a Széchenyi 2020 program keretében valósítja meg a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) mint projektvezető és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), mint a műszaki és projekt minőségbiztosítási feladatok ellátója. A megítélt támogatás összege 2.500.000.000 forint, amelyet az Európai Szociális Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszíroz a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

A projekt tervezett befejezése: 2018. december 31.

A projektről bővebb információ info@nisz.hu.”

Forrás:
Tovább egységesítik a közigazgatás informatikai rendszereit; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2017. augusztus 30.
Lásd még: KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 – Az adminisztratív terhek csökkentése; Széchenyi 2020