Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kitolták a településképi arculati kézikönyvek megalkotásának határidejét

Szerző: 2017. szeptember 2.One Comment

„Módosította a kormány a településképi arculati kézikönyvek (TAK) és településképi rendeletek (TER) megalkotására kitűzött október elsejei határidőt. Mindkét dokumentumot 2017. december 31-ig alkothatják meg az önkormányzatok – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 96. Kormányinfón.

Sok önkormányzatnál javában folyik a településképi arculattal kapcsolatos munka, zajlanak a lakossági fórumok és a kézikönyvek összeállítása. A téma összetettsége miatt azonban sok település nem tudja tartani az eredetileg kitűzött október elsejei határidőt, ezért azt kérték a kormánytól, hogy biztosítson több időt a feladat teljesítésére – ismertette Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány méltányolta az önkormányzati érdekképviseletek kérését és a korábban megadott időpont helyett három hónappal későbbre, 2017. december 31-ig tolta ki a TAK és a TER elfogadásának határidejét.

Korábban a Rádió Orienten Dusa Zsuzsanna állami főépítész elmondta, hogy a településképi arculati kézikönyvet az önkormányzat megbízásából vagy a polgármesteri hivatal, vagy külsős szakembergárda készíti el. Alapvető funkciója, hogy bemutatja a településképi jellemzőket, és így valójában a szemléletformáló eszköz szerepét tölti be az által, hogy feltárja és ismerteti a településrészek arculati jellemzőit.

A szakértő rámutatott: noha óriási feladat, és az önkormányzatok plusz teherként élhetik meg, mégis szerencsésebb, ha a lehetőséget próbálják meglátni a feladatban. Ugyanis ha valóban maga az önkormányzat készíti el az arculati kézikönyvet a főépítész irányításával, aki szakmailag összefogja a feladatot, akkor meg tud valósulni az a fajta együttműködés az önkormányzat, a lakosság és a civil szervezetek között, aminek során valódi szakmai és társadalmi konszenzus áll majd a kézikönyv és a településképi rendeletek mögött. Ennek biztosítására a partnerséggel kapcsolatos szabályozás is némileg szigorodott.”

Forrás:
Kitolták a településképi arculati kézikönyvek megalkotásának határidejét; OrientPress; 2017. szeptember 1.