energiaközigazgatás: magyar

Modern és okos város lesz Kaposvár – Infotér 2017

Szerző: 2017. október 24.No Comments

„Minden egyes fejlesztés célja, hogy a városlakók egyre jobban és komfortosabban éljenek. Arról nem is beszélve, hogy több beruházással spórol is a megyeszékhely.

„Az okosításnak nem lehet más célja, mint hogy a lakosság komfortosabban érezze magát, szeressenek a városban lakni, szeressenek Kaposváron élni” – emelte ki Szita Károly polgármester Balatonfüreden, a 8. INFOTÉR Konferencián. „Kaposvár olyan okos megoldásokat alkalmaz a jövőben, amelyek segítségével okos várossá tud válni. Ennek egyik legfőbb célkitűzése az, hogy 2050-re a város teljesen energiafüggetlen, vagyis energetikailag önellátó településsé váljon.”

„Lecseréltük a teljes buszflottánkat, Kaposváron 40 darab CNG hajtású busz van, amelyek közvetetten a Kaposvári Cukorgyár által termelt biogázzal működnek. Fejlesztettük a közvilágítást, a kandelábereink több, mint fele már LED-es égővel működik, méghozzá úgy, hogy szabályozhatóvá tettük a fényerejüket. Ezzel eddig több, mint 30 százalékos megtakarítást érhettünk el, a célunk az, hogy a Németh István Program keretein belül az összes lámpánkat ilyen technológiával működjön majd. Az energiapazarló épületeinket utólag épületfelügyeleti rendszerrel látjuk el – amely lényegében egy számítógép, ami felügyeli a fogyasztókat és az energia felhasználását – , ezzel szintén jelentős összegeket tudunk megtakarítani. Öt nagyvárossal együtt dolgozunk az energiatárolás egy olyan megvalósításán, amelynél mi magunk szabályozhatjuk és irányíthatjuk a tárolást és felhasználást egyaránt. Bővítjük a távhőhálózatunkat, a szolgáltatást energiellátását pedig megújuló energiából fogjuk biztosítani, így nem csupán az energiahatékonyságunkat növeljük, de az üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkentjük. Nem csak arra törekszünk, hogy mi óvjuk a környezetünket és használjuk a modern, környezetbarát technológiákat, hanem ezek térnyerését a lakosság körében is támogatjuk. És az egyik legfontosabb, hogy már óvodás korban elkezdjük a környezettudatos életmódra való nevelést, amelynek fontosságára például klímanapokkal is felhívjuk a kaposvári gyermekek figyelmét.” – mondta el Szita Károly a Modern város – okos épületek elnevezésű kerekasztal beszélgetésen.”

Forrás:
Modern és okos város lesz Kaposvár; KaposPont; 2017. október 20.