közigazgatás: magyartársadalom

Kreatív közterek és “okos város” fejlesztések Szentendrén – konferencia

Szerző: 2017. november 4.No Comments

Időpont: 2017. november 9. 16:00
Helyszín: Offline Center 2000 Szentendre, Ady Endre út 6.
A szimpózium teljes címe: Kreatív közterek és “okos város” fejlesztések Szentendrén. A Kerényi Közösségi Park koncepciója.

A BME Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszéke Szentendre Város Önkormányzatának felkérésére 2017. évben oktatási és kutatási-tervezési programot indított szentendrei helyszínek, területek, intézmények fejlesztésében való közreműködésre. Az együttműködés során olyan építészeti, forma- és vizuális környezettervezési témák és projektek kerülnek előtérbe, melyekben az egyetemi munkacsoport a város jelenlegi és távlati elképzeléseit korszerű, “okos város” megoldásokat is beépítő javaslatokkal tudja segíteni. A Kerényi parkra készített tanulmányok és koncepciótervek a lakosság – és kiemelten az ifjúság – kreatív időtöltését, közösséget építő tevékenységeit próbálja segíteni az építészet, környezet- és tárgytervezés, valamint az informatika és a közösségi média eszközeivel – nagy hangsúlyt fektetve a lakókkal, a jelenlegi és jövőbeli használókkal való intenzív kommunikációra, interaktív programalkotásra.
A szimpózium és kiállítás az eddigi eredményeket mutatja be, valamint ismerteti a program jövőbeli céljait és feladatait.

A rendezvény programterve:
I. Köszöntő: Verseghi-Nagy Miklós polgármester
II. Előadások:
Sólyomné Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester: Művészeti, kulturális törekvések Szentendrén. Köztéri fejlesztések a kiállítási projektek mentén.
Aba Lehel főépítész: Városrendezési és építészeti elképzelések az okos város fejlesztési program mentén
ÉMI tudásközpont: Szentendre – smart city témában (Concerto program és Solar decathlon projekt)
Szikra Renáta művészettörténész: Kertek, parkok Szentendrén. A Kerényi park.
Sebestény Ferenc építész: Építészeti, környezettervezési és oktatási meggondolások egy közösségi park tervezése kapcsán.
III. Hallgatói tervek prezentációja
IV. Kiállításmegnyitó: Építész-, valamint forma és vizuális környezettervező mérnök hallgatók koncepciótervei Szentendre Város helyszínein”

Forrás:
Kreatív közterek és “okos város” fejlesztések Szentendrén; Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem; 2017. október/november